| 2019. április. 4. | 2 perc olvasás

Eredményes volt a sebességmérő akció - adatok

A Speedmarathon akció keretében a rendőrség április 3-a és 4-e között 16818 gépjármű sebességét ellenőrizte, amelynek során 118 esetben mértek gyorshajtást. Sopronban és környékén 5 helyszínen összesen 2977 jármű sebességét ellenőrizték, amelynek során 35 gyorshajtót fogtak. Volt, aki 103 km/h-val száguldott Sopron belterületén.

Szerdán délelőtt 11 és 15 óra között többek között Lövő belterületén is traffipaxoztak az akció keretében. Több olyan autóst is bemértek, akik túllépték a megengedett sebességhatárt. A Speedmaraton ezen helyszínén az autósok zöme szabályosan közlekedett. Voltak olyanok is, akik kifejezetten örültek az akciónak. - Én teljes mértékben jogosnak tartom ezt a sebességmérő akciót, illetve úgy általában a közúti ellenőrzéseket is, ugyanis nagyon sok a szabálysértő – jelentette ki Jónás Tibor, akinél mindent rendben találtak a rendőrök. Ő elindulás előtt az összes alkalommal tájékozódik az útviszonyokról, így erről az akcióról is tudott.  

A személyi sérüléses balesetek mögött nagyon gyakran a gyorshajtás áll. Ezért döntött úgy a magyar rendőrség, hogy csatlakozik a nemzetközi akcióhoz. - A magyar rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatához csatlakozva azt határozta el, hogy április 3-án 6 órától április 4-én 6 óráig 24 órás sebesség ellenőrző akciót hajt végre – kezdte így Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője. - Az akció helyszíneit a lakosság állampolgári javaslatai alapján jelöltük ki, a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve – fejtette ki.

Győr-Moson Sopron megyében 180 fő tett javaslatot – ők 134 helyszínt jelöltek meg. A Lövőt átszelő 84-es főút ezen szakaszát például a lakosság ajánlása mellett azért is választották, mert a hétvégén történt a közelben egy halálos kimenetelű szerencsétlenség, amelynek oka az elsődleges vizsgálatok alapján a sebességtúllépés volt.  

A rendőrség az ellenőrzés során jól bevált módszert alkalmazott. - Lövőn is általános állapotellenőrzést végeztünk – emelte ki Kovács Miklós. - A sebességet egy korszerű traffipaxszal figyeljük, amelyet egy civil gépjárműben helyeztünk el. A gyorshajtók megállítása a mérés helyétől 3-400 méterre történik. Itt a szabálysértési és a közigazgatási értékre elkövetett sebességtúllépést is büntetjük már – emelte ki.

Az akció során Győr-Moson-Sopron Megyében 27 rendőr 48 helyszínen összesen 16818 gépjármű sebességét ellenőrizte, amelynek során 118 esetben mértek sebességtúllépést. Sopron vonatkozásában 9 rendőr 5 helyszínen összesen 2977 gépjármű sebességét ellenőrizte, melynek során 35 esetben mértek sebességtúllépést. Ezek közül az egyik legnagyobb mértékű, a Sopron belterületén mért 103 kilométer per óra volt – a gépkocsi üzembentartójával szemben 120 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki.

Legnépszerűbb cikkek