| 2021. július. 27. | 1 perc olvasás

Érembiennálé nyílik a Festőteremben

23. alkalommal rendezik meg a kortárs éremművészet legnagyobb ünnepét, az Országos Érembiennálét Sopronban. Az 1977 óta eltelt 44 év önmagában is hatalmas érdem - jól mutatja, hogy a biennálé mind a város, mind a Soproni Múzeum fontos művészeti eseménye, megőrzendő és értékes hagyomány. A tárlat augusztus 1-jén (vasárnap) nyílik, a megszokottól eltérően a Festőteremben, a Petőfi téren.

A kétévente megrendezésre kerülő rangos esemény rendre felvonultatja a hazai éremművészet legkiválóbb alkotóit, egyben megjelenést biztosít a korábbi érembiennálé nagydíjasának is. Az idei felhívásra 276 pályamű érkezett, végül 40 művész 121 alkotását választotta ki a szakmai zsűri, és 7 díjat osztottak ki.

- Van olyan kiállító művész a seregszemlén, aki már az első érembiennálén, 1977-ben is a tárlaton szerepelt, ő az első generációs korelnök, Czinder Antal éremművész. De ahogy az elmúlt négy évtizedben, úgy idén is a visszatérő alkotók között szerepel Szabó György, Szabó Gábor, valamint a soproni éremművészek közül Kutas László és Soltra E. Tamás – árulta el Nemes András művészettörténész, aki Krébesz Lilivel, a Soproni Múzeum művészettörténészének közreműködésével rendezi tárlatot. – Nagy örömünkre minden alkalommal van fiatal, első biennálés is, idén a húszas évei végén járó Bóka Bálintot üdvözölhetjük az alkotók között.

Sopron méltán lehet büszke arra, hogy a több mint negyven éve megszakítás nélkül otthont ad a kortárs éremművészet legnagyobb magyarországi ünnepének. Egyetlen alkalommal, a tavalyi évben kényszerült a város a tárlat halasztására, miközben a többi országos biennálé sorsa jóval hányatottabban alakult, sorra haltak el vagy alakultak át a rendezvények.

A hagyományt követve idén Lieb Roland szobrász- és éremművész, a 2019. évi XXII. Országos Érembiennálé nagydíjasa mutatkozik be a Festőteremben egy önálló tárlattal.

XXIII. Országos Érembiennále ünnepélyes megnyitója
A kiállító művészeket köszönti: Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere
A kiállítást megnyitja: L. Kovásznai Viktória Dr. művészettörténész
Időpont: 2021. augusztus 1., vasárnap 11 óra
Helyszín: Festőterem, Sopron, Petőfi tér 8.
Megtekinthető: 2021. augusztus 1. - szeptember 12.
Keddtől péntekig 12-től 16 óráig, szombaton és vasárnap: 10-től 18 óráig
A biennálén Lieb Roland szobrász- és éremművész, korábbi nagydíjas tárlata tekinthető meg.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek