| 2018. március. 20. | 1 perc olvasás

Éremkiállítás a Fabricius Galériában

Tornay Endre András (1949-2008) Munkácsy-díjas szobrász,- és éremművész a nyolcvanas és kilencvenes években rendszeres kiállítója volt az érembiennáléknak, több díjat, köztük nagydíjat is nyert. Januárban a művész özvegye nyolcvan érmet ajándékozott a Soproni Múzeumnak, a kiállítás ezekből és a már korábban megszerzett érmekből nyílik.

Tornay Endre András kedvelt területe a fából készített kisplasztika és az éremművészet. A jelképszerű megfogalmazás, tömbszerűség, redukált formavilág jellemzi alkotásait. A szerves népi tárgykultúra és az ősi tárgyformák világából táplálkozott, de elgondolásai, formavilága a modern szobrászattal is rokonságba vonható. Idolszerű figurái egy-egy gondolat jelképévé válnak.  Érmein a lényeg tömör megfogalmazása és lendületes vonalvezetés érezhető. A kilencvenes évektől a plasztikák térszerveződésének problémája foglalkoztatta, az összetettebb formák struktúrája, metsződések, áthatások játéka.

Tornay Endre András
Tornay Endre András

Tornay Endre András megteremtette saját formavilágát, mely mellett következetesen kitartott. Ahogy művei a tárlatokon megjelentek, azonnal felismerhető volt az egyéni, „tornays” hangvétel. Nagy veszteség az egész szobrásztársadalomnak, hogy ilyen hamar távozott.

 

Tornay Endre András szobrászművész 1949-2008 tárlata
A kiállítást megnyitja Szunyogh László DLA egyetemi docens, szobrász- és éremművész
Időpont: 2018. március 23., péntek 17 óra
Helyszín: Fabricius Galéria (Sopron, Fő tér 6.)

A kiállítás május 1-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig, 10-18-ig.

Legnépszerűbb cikkek