| 2016. március. 29. | 1 perc olvasás

Érettségi minden szinten

A végzős középiskolai diákok vágják a centit: alig 30 tanítási nap, és eljön a várt–rettegett érettségi vizsga. Öt soproni gimnáziumban néztünk utána, mennyien és milyen tantárgyakból tesznek érettségit a 2015/16-os tavaszi vizsgaidőszakban.

Az érettségi nemcsak a diákok első komoly megmérettetése, középiskolai éveik lezárása, de belépőül szolgál a felsőoktatásba is. Nemcsak a 12. évfolyamosok érettségiznek, előrehozott vizsgát a tizedikes és tizenegyedikes diákok is tehetnek – nyelvből és informatikából. Az előrehozott érettségit osztályozó vizsga előzi meg a (10.,) 11. és 12. évfolyamos tananyagból. A végzős diákoknak összesen 5 tárgyból kötelező érettségizniük: magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és egy kötelezően választandó egyéb tantárgyból. Ez utóbbiban általában olyan tárgy, amely szükséges a továbbtanulásukhoz.

A Berzsenyiben 131 érettségiző lesz a tavaszi vizsgaidőszakban, ebből 8-an tesznek előrehozott érettségit. 128 emelt szintű vizsgát tesznek a berzsenyisek angolból, biológiából, fizikából, informatikából, kémiából, magyarból, matematikából, német nemzetiségi nyelv és irodalomból, testnevelésből és történelemből. A szóbeli érettségik június 13–22. között lesznek.

A Szent Orsolyában 95-en jelentkeztek érettségire: ismétlő vizsgát 6-an szeretnének tenni, 35-en választottak előrehozott érettségit. 45-en emelt szinten vizsgáznak, magyar, matematika, történelem, biológia, fizika, kémia, testnevelés, angol és német tantárgyból. A szóbeliket június 13–20. között tartják.

A Széchenyiben 188-an érettségiznek – ebben benne vannak az ismétlő és szintemelő vizsgák is –, emelt szintre 99-en jelentkeztek kémia, biológia, matematika, történelem, informatika és testnevelés tárgyból. Előrehozott érettségit 72-en tesznek. A szóbeliket június 16–22. között rendezik.

Az Eötvösben 72-en jelentkeztek értettségire, ebből 11 emelt szintre, 21-en pedig előrehozott vizsgára. A szóbelik június 13–14. között lesznek.

A Vasvilla nappali tagozatos gimnáziumi osztályából 23 érettségiző lesz, ebből egy diák szeretne testnevelésből emelt szintű vizsgát tenni. A tizenegyedikesek közül 12-en jelentkeztek előrehozott érettségire. Szóban június 15–17., illetve június 20-án tesznek bizonyságot tudásukról.

Legnépszerűbb cikkek