| 2016. április. 29. | 1 perc olvasás

Erős lesz az idei kullancsszezon!

Kullancsinvázióra figyelmeztetnek a szakemberek, idén az enyhe tél miatt még az eddiginél is több vérszívóval találkozhatunk. Ráadásul a mediterrán országokból akár a kutyákkal is behozhatjuk hazánkba a barna kullancsokat, amelyek a száraz levegőn sokkal tovább túlélik, mint hazai társaik.

– A Magyarországon élő kullancsok háromgazdásak, ez azt jelenti, hogy 3 gazdán szívnak vért, és nem egyen. Ez kell a fertőzés továbbviteléhez – kezdi dr. Visi Noémi infektológus főorvos, aneszteziológus, a Soproni Gyógyközpont intenzív terápiás szakorvosa. – Különböző magasságokban élnek a különböző példányok, a legfiatalabb lárvák a fűben, a nimfák kicsit magasabban, a kifejlett kullancsok pedig bokrokon, alacsonyabb faágakon, egy méteres magasság alatt. Így az tévhit, hogy a kullancsok ránk esnek a fáról, sokkal inkább lesodorjuk őket az ágakról a ruhánkkal, vagy a fűből másznak ránk.

A szakembertől megtudtuk: bár a köznyelv kullancscsípésről beszél, a vérszívó harap, belevájja a szívószervét az ember bőrébe, ezért sem esik le. A lárvák sokszor olyan kicsik, hogy alig lehet észrevenni őket. Tavaly hazánkban 1445 Lyme-kóros esetet rögzítettek, erre a megbetegedésre nincs védőoltás. Miután eltávolítottuk a kullancsot, akár patikai gyorsteszttel is meg lehet vizsgálni, hogy fertőzött-e, de a pozitív teszt még nem feltétlenül jelenti azt, hogy elkaptuk a kórt. Fontos figyelni a tüneteket, a Lyme-kór esetében a csípés után körülbelül 48 óra alatt megjelenik egy piros folt, ami a szél felé halványul, kokárdaszerű. Ekkor orvoshoz kell fordulni! A Soproni Gyógyközpont infektológiai szakrendelésén évente körülbelül 800 Lyme-kóros beteget kezelnek, közülük több a visszatérő.

– Érdekesség, hogy akár külföldről, a mediterrán országokból is behozhatunk kullancsokat, például a kutyákkal a barna kullancsokat – folytatja dr. Visi Noémi. – Ezek a vérszívók szobahőmérsékleten, száraz levegőn is sokkal tovább túlélik, mint a hazaiak, és olyan betegségeket is terjeszthetnek, mint a mediterrán foltos láz.

A főorvos szerint sokat tehetünk a kullancscsípés megelőzéséért, ha világos színű, hosszú ruhában, zárt cipőben megyünk kirándulni, nem hagyjuk szabadon a bokánkat, használunk riasztó szereket. Azoknak, akik sokat járnak természetbe, célszerű beadatni az oltást, amely a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen biztosít védelmet.

 

Legnépszerűbb cikkek