| 2021. november. 12. | 4 perc olvasás

Erősítsük az immunrendszerünket gyógynövényekkel!

Reneszánszukat élik a gyógynövények és a fűszernövények – az emberek újra kezdik értékelni a természetes anyagokat és gyógymódokat, segítségül hívják a természet „kincsestárát”.

Aki télen nem szeretne áldozatul esni a kórokozók támadásának, annak már ősszel el kell kezdenie az immunrendszere erősítését. Ehhez nagy segítséget jelenthetnek a gyógyteák, melyek fogyasztása nemcsak hasznos, hanem még élvezetes is.

Ha az immunrendszerünk legyengül, és ez a hideg évszakokban gyakran előfordul, akkor számtalan betegség előtt megnyílik az út. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk védekezőrendszere nem elég erős ahhoz, hogy legyőzze a baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat. A modern immunterápia, illetve a gyógynövények gazdag tárháza hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez: fontos szerepet játszhatnak a betegségek megelőzésében és kezelésében, ha gondosan és megfontoltan bánunk velük.


Fotó: gourmetfoto.com

– Vannak olyan gyógynövények, amelyekkel segíthetjük immunrendszerünk működését – tudtuk meg Kasléder Emesétől, a Kasléder Teaház tulajdonosától. – Elődeink a leggyakrabban a kakukkfüvet alkalmazták. Megelőzésre és immunerősítésre kiváló az orbáncfű és a fürtös menta, továbbá minden olyan gyógynövény, amiben sok a C-vitamin. Ilyen a csipkebogyó és a hibiszkusz. Ezek közül a csipkebogyó a legismertebb, ami támogatja a veseműködést és erősíti az érfalakat is. Hibiszkusszal keverve igazi vitaminbomba. Mivel a C-vitamin hőérzékeny, a csipkebogyót nem szabad forrázni, csak hideg vagy langyos vízben áztatni (akár 4-5 órán át), így vonható ki a legkisebb veszteséggel a hatóanyag.


Fotó: gourmetfoto.com

Az orbáncfű az egyik legfontosabb immunerősítő gyógynövényünk. Azt, hogy ez a növény nagyon jó hatással van az ellenálló képességünkre, nem régóta tudjuk.  Mindennapi fogyasztásra is alkalmas, nem csak kúraszerűen – legalább hetente egy-két csészével.

A mezei kakukkfű forrázata köhögés, hurut esetén jó toroköblítő és köptető, továbbá általános immunerősítő hatással is rendelkezik, növeli a szervezet védekezőképességét és megszünteti az általános gyengeségérzetet. Pompás illata és íze miatt széles körben használt fűszernövény.

– Az orbáncfű és a kakukkfű azonos arányban készült keveréke segítséget nyújt, ha a szervezetnek nem elég hatékony a védekezőképessége – folytatta Emese. – Az első két hétben napi két csészével ajánlott fogyasztani, majd ezt követően az adagot napi egyre csökkenthetjük.  A kúra akkor teljes, ha ezután még heti két-három alkalommal része marad a mindennapi teafogyasztásunknak. Megfázásra gyógyírt jelent a hársfavirág és bodzavirág. Mindkettő lázat csillapít, izzaszt és köhögést csillapít, szüntet. Naponta több csészével is lehet inni belőlük. A bodzavirágnak hurutcsökkentő és melléküregi bántalmakat mérsékelő hatást tulajdonítanak, influenza esetén is fogyasztható.

Amennyiben a torokfájás kezdetekor elkezdjük a torokfertőtlenítő teákat is fogyasztani, a nátha kialakulásának esélyét tudjuk csökkenteni, illetve meggátolni. Erre nagyon jó a lándzsás útifű és a kakukkfű keverékéből készült tea. Torokfertőtlenítő továbbá a zsálya és az apróbojtorján keveréke, ezekből több csészényit is fogyaszthatunk.

– Hasznos társaink lehetnek a védekezésben a mentafajták – tette hozzá a teák nagy ismerője. – A borsmenta, a fodormenta, a fürtös menta nemcsak a nátha kezelésére alkalmasak, hanem a torok fertőtlenítőiként a cseppfertőzés megelőzésre is. Naponta ihatjuk a forrázással készült mentateát. Nem mindegy, hogy milyen tüneteink vannak, hiszen más-más gyógynövény jó a megelőzésre, más jó az izzasztásra, torokgyulladásra, köhögésre, hurutoldásra. Megelőzésként naponta ihatjuk a borsmenta, lándzsás útifű, apróbojtorján és szurokfű keverékét, mivel a forrázatot élvezeti teaként is fogyaszthatjuk, de kisebb megfázások, torokkaparás esetén nagyobb mennyiségben az egyéb terápiát is jól kiegészíthetjük vele.

A gyógyfüvek legjobban szárítva tárolhatók, s így egész éven át hozzáférhetők. Száraz, hűvös helyen, légmentesen lezárható tárolóedénybe helyezzük azokat, így akár másfél évre is eltehetjük anélkül, hogy veszítenének az illat- és hatóanyagokból.

Felhasználás szempontjából egyértelműen a késztermékek a legpraktikusabbak, ezek gondos alapossággal és szakértelemmel vannak összeválogatva, összeállítva. Natúrboltok, teaszaküzletek, drogériák nagyon gazdag választékot tudnak biztosítani a herbatea kedvelőinek. Az itt vásárolt gyógyfüvek szigorúan ellenőrzött termékek.

– Lehetőség szerint a szálas teákat részesítsük előnyben, mert ezekben sokkal több hatóanyag található meg – osztja meg velünk tapasztalatait Emese. – A legjobb eredmény elérése érdekében vegyük figyelembe a herbateák napszakonkénti fogyasztására vonatkozó előírásokat is, valamint az elkészítésükre és fogyasztásukra vonatkozó instrukciókat. Ahhoz, hogy a gyógyteák valóban hatásosak legyenek, megfelelő módon kell elkészíteni őket.

A teakészítés általános szabálya: egy csapott evőkanál gyógynövényt vagy keveréket „leforrázunk” 2,5 dl vízzel, 10-15 percig lefedve hagyjuk, majd leszűrjük, és lehetőség szerint étkezés előtt fogyasztjuk el. A nyugtató hatású teákat, keverékeket (orbáncfű, citromfű, rooibos) lefekvés előtt egy fél órával kell meginni.

Hideg vagy langyos vizes áztatással csak kevés gyógyteát készítünk – ilyenek például a csipkebogyótea, melyet meghűlés esetén akár 6 órán át is áztathatunk, valamint a papsajtfélék (hurutoldásra akár 4-5 óráig is áztatjuk).

A terméseket, kérgeket, gyökereket lassú tűzön 4-5 percig főzzük, majd egy kis pihentetés után fogyasszuk.

Nagyon fontos: amennyiben orvosi kezelés alatt áll és gyógynövénykeveréket is fogyaszt, konzultálni kell a kezelőorvossal!

A gyógynövények maguk a megtestesült természet – és aki ezeket használja, annak egészen új lesz a testéhez való viszonya is.

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek