| 2020. január. 19. | 4 perc olvasás

Értékes és nehéz diadal, parádés harmadik negyeddel

18 percig erőlködve, görcsösen játszva, de a félidő hajrájában felzárkózva, a szünetben még 3 pontos hátrányban volt a Sopron KC a Milost nélkülöző DEAC-cal szemben - ám szédületes, ritkán látható, 40 pontos harmadik negyedet produkálva, kiváló csapatmunkával legyőzték a hazaiak az utolsó pillanatig szívósan küzdő vendégeket.

SKC-DEAC 98-85  (21-25, 18-17, 40-17, 19-26)
Sopron, 1.600 néző. V.: Tőzsér, Söjtöry, Balog

SKC: KINNEY 12/3, THOMPSON 15, Takács, RIVERS 22/12, CARTER 14
Cs.: SUPOLA 17 JOGELA 18/3, Werner, Fazekas
Edző: Kostas Flevarakis

DEAC: Moody 12/3, Somogyi, MANIGAT 22/15, Drenovac 4, TÓTH Á. 23/3
Cs.: BOGNÁR 8/3, Polyák, HARRISON 16/6
Edző: Kovács Adrián

Boriszovot, a hazaiak korábbi kiválóságát bármikor szívesen látják Sopronban a helyi szurkolók és vezetők, ezzel együtt ezúttal nem bánták, hogy derékbántalmai miatt nem tudott eljönni. Kapkodva kezdett mindkét csapat, Tóth Ádám támadópattanó utáni kosarára Kinney révén triplával felelt a Sopron KC. Váltott vezetéssel haladtak a felek, amíg a hazaiaknál szépen megoszlottak a pontok, a DEAC első 6 pontját Tóth szerezte centerből. A szakasz közepén, szemre is tetszetős támadásokat vezetve Kinney vezérletével és Eric látványos zsákolásával,  egy 6-0-lal megugrottak a soproniak. A debreceniek a remek sorozatot “elkapó” Manigat 4 triplájával tapadtak rá a hazaiakra, akik a szakasz végén támadásban elkapkodtak pár támadást, a DEAC Tóth büntetőivel és Harrison triplájával fordított.


Fotó: Wölfinger Béla

Tóth duplájára bravúros betörésből Kinney felelt, majd Tauras is megvillant, ám Harrison újabb hármast “hintett”. Görcsösen játszott az SKC, egy-két dobásnál szerencséjük sem volt, ráadásul Eric a 13. percben megkapta a 3. személyijét. Rosszul dobtak a hazaiak, ritmustalanul játszottak, a szakasz közepén 10 pont fölé nőtt a hátrány, nagyon kellett nekik ekkor Demetre triplája, de sajnos csak röpke felvillanás volt. Bognár előbb blokkolt, majd zsákolt, a Sopron KC edzője pedig kénytelen volt időt kérni. Jót tett, Bernard két duplája és Tauras hármasa révén – miközben szurkolóik űzték-hajtották a srácokat – 5 pontra jöttek fel a soproniak a félidő utolsó percére. DEAC-időkérés következett, ám Bernard újabb kosarával 3 pontosra csökkent szünetre a vendégelőny.


Fotó: Wölfinger Béla

Demetre szép duplájával kezdődött a második félidő. Védekezésben zónára váltottak a hazaiak, és ez nagyon megzavarta a DEAC-ot, pazar 8-0-s 2 és fél perccel indították a soproniak a második félidőt. Maningat beemelte 5. hármasát, ám ekkor Tauras lépett elő, két 2+1-es akcióval Demetre is magára talált, triplájával 10 pontosra nőtt a második félidő első felét 19-6-ra nyerő Sopron KC előnye. A vendégek érthető időkérése sem törte meg a lendületet,  s igazi katlan-hangulat uralkodott el az arénában, zengett-zúgott az eskácé-eskácé. Supi lépett elő, többnyire labdaszerzések utáni lerohanásokból zsinórban 9 pontot dobott – az egyik akciója 2+1-es volt! Technikait is kaptak a vendégek, az érte járó Bernard-büntetővel 20 pontosra nőtt a hazaiak előnye, szédületes, 29-6-os 7 percet “repesztettek” a soproni srácok. A vendégek hosszú kosárcsendjének, Bognár vetett véget triplával. A szakasz hajrájában Eric megkapta a 4. hibáját. A Supola-parádé folytatódott, a szakasz nagy dobópárbajjal és az SKC 20 pontos vezetésével zárult – szinte hihetetlen, de 40 pontot “vágtak” a soproniak ebben az etapban.


Fotó: Wölfinger Béla

Tauras szép duplájával indult a második etap, amely után a vendégek talán legjobbja, Manigat kapott technikait. Nem sokkal később, az ismét remeklő Tauras terült el egy ütközés után a parkettán, a Sopron KC orvosa és gyúrója vastaps közepette támogatta le a pályáról litván légióst. Ez megzavart a hazaiakat, sorra adták el a labdákat, hiába kért kétszer is időt edzőjük, a szakasz közepén 10 ponton belülre került a Debrecen. Demetre próbálta átlendíteni a soproni csapatot a holtponton, de a hajrában Norbi ellen faultot, majd technikait is ítéltek a játékvezetők. Fokozatosan olvadt az előny, Tóth triplájával az utolsó percben 5 pontos vezetéssel ment bele az SKC. Ekkor azonban előbb Ericnek, majd Supinak volt a helyén az esze és a szíve, mindketten bedobták büntetőiket, majd a kegyelemdöfést Demetre bravúros hármasa adta meg.


Fotó: Wölfinger Béla

Kostas Flevarakis: – Gratulálok a csapatnak a győzelemhez és a Debrecennek is, mert kiváló ellenfél volt, és nem utolsósorban szurkolóinknak, akik rengeteget segítettek a győzelem kivívásában. Gyengén kezdtünk, nagyon fontos volt, hogy a félidő végén, egy kilenc-nullal szoros állással mehettünk pihenőre. A félidő végén szerencsére “megszólalt az ébresztőóra” és a harmadik negyedben összeállt a védekezésünk. Ettől a támadójátékunk is igen jó ritmusú lett, elsősorban ennek köszönhettük a győzelmet, amelynek értékét növeli, hogy egy szívósan küzdő, kitűnő ellenfél ellen értük el, amelyben Tóth Ádám mindkét oldalon remek munkát végzett. Ericnek és Bernardnak korán faultproblémái voltak. Nagyon remélem, a meccs után kórházba szállított Taurasnak nincs komoly baja, örülök, hogy Bernard győzelemmel ünnepelhette születésnapját. Dolgozunk tovább, nagyon erős, kiegyenlített bajnokság a magyar.

Legnépszerűbb cikkek