| 2019. május. 14. | 2 perc olvasás

Értékes funkciót kapnak a felajánlott könyvek

Folyamatosan érkeznek a könyvfelajánlások a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumba. A kötetek között akadnak értékes régiségek is. A beadott könyvek értékes funkciót kapnak az intézmény által.

Az 1700-as és 1800-as évekből származó, főleg gót betűs imádságos- és énekeskönyvek pihennek Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatójának asztalán. Kivétel nélkül felajánlásól érkeztek: a Líceum könyvállománya az ajándékoknak köszönhetően már sok becses kötettel gyarapodott.

- A műemlékkönyvtárunknak lezárult a gyűjtőköre, azonban nagy örömünkre sok olyan adomány érkezik akár öregdiákoktól, vagy a Líceumhoz kötődő más emberektől, amelyekkel a Régi Könyvtár állományát büszkén bővíthetjük – emelte ki Tölli Balázs. - A legutóbbi adomány például éppen Gottschling Gábor, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium igazgatójának családjától érkezett, aki mint szülő tartozik a Líceumhoz. Sok másik felajánlás köteteihez hasonlóan ezek is őrzik Sopron tradícióit, elsősorban a lutheránus vonalról – fűzte hozzá.

Tölli Balázs kiemelte: az intézmény ezzel tradíciót ápol. - Régen, amikor még nem volt evangélikus múzeum, vagy egyéb gyűjtemény, mindent, amit arra érdemesnek tartottak, a Líceumba hoztak. Ehhez hasonlóan napjainkban is rendszeresen hoznak különlegességeket az intézménybe – tudtuk meg tőle.

A régi köteteket átvétel után a műemléki könyvtár állományba sorolják – amennyiben pedig szükséges, felújítják és restaurálják is azokat. Az újabb kötetek pedig az ifjúsági könyvtárban foglalhatják el méltó helyüket. Az intézmény azoknak a könyveknek is értékes funkciót tud adni, amelyekből már van az iskola könyvtárában, esetleg nem tartoznak az állomány körébe. Ezek az úgynevezett szabadpolcos olvasósarokba kerülnek. - Ide érkezhetnek is könyvek és vihetnek is el innét köteteket a tanulók – hangsúlyozta ki Tölli Balázs. - Azt gondolom, nagyon fontos, hogy a könyvek között nőjenek fel a gyermekek, így el tudják sajátítani a lapokon nyugvó kultúrát. Amikor kitaláltuk ezt a kezdeményezést, sokan kérdezték tőlünk, hogy nem féltjük-e ezeket a könyveket? Nagy örömmel mondhatom, hogy nem visznek belőlük el örökre példányokat, inkább hoznak – adott hangot örömének az igazgató.

A szabadpolcos „rendszer” már tíz éve él a Líceumban. A tapasztalatok pozitívak – a diákok a szünetekben gyakran keresik fel a szobát, hogy olvassanak és beszélgessenek ott.

Legnépszerűbb cikkek