| 2019. február. 13. | 1 perc olvasás

Értékes hírnök – ezért védik a hóvirágot!

A hóvirágok már Sopron környékén is több helyen jelzik, hogy közeledik a tavasz. A kikeleti hóvirágot csak megcsodálni szabad, letépni nem – 11, vagy annál több szál gyűjtéséért akár börtönbüntetés is kiszabható.

- Az Alsólőveri kertemben már nyílnak az első hóvirágok – mondta büszkén Dr. Varga Mária agrármérnök az udvara apró ékeit. - Ezek még csak az első fecskék, de rövidesen több is megmutatkozik – fűzte hozzá.

Az agrármérnök szerint meglepő, hogy a növény ilyen korán szirmait bontotta – mint mondta: a hóvirág jellemzően február második felében, március elején virágzik. - Ezt a különlegességet Gergely-virágnak is hívják, ugyanis Gergely napján szokott nyílni – osztotta meg velünk. - Hívják még a kikeletnek, mert jelzi azt, hogy jön a tavasz. Mi emberek ezt még nem érezzük, de bennük bízhatunk, mert ők jobban érzik a természet indulását – emelte ki.  

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

A természetben előforduló kikeleti hóvirág védett. Egy szál letépéséért 10 ezer forint bírság jár, 11 leszakításáért pedig akár börtönbüntetés is kiszabható. A szigor egyik oka, hogy a virág fontos eleme az erdő ökoszisztémájának. - Az aljnövényzet, ha virágzik, nagyon szép – emelte ki az agrármérnök. - Ez nem hiába van így, ugyanis talajjavító hatása van. Ha nincsenek növények a fák árnyékában, akkor nem lesz élet odalent, és az erdő akkor már nem az lesz, aminek lennie kell. Aljnövényzet, bokrok, és a fák: ezek jelentik az erdőt. Ez a természetes közösség, ami az erdőt jelenti, ennek a látványa okoz olyan nagy örömet nekünk, amikor belépünk a rengetegek világába – fejtette ki.

A szakember kiemelte, hogy a gyorsan tovasuhanó korai tavasz nem csupán csupán a hóvirágot csalta elő téli szunnyadásából: több más növény is szirmait bontotta, vagy elkezdett rügyezni. Ilyen például a téli jázmin is.

Borítókép: illusztráció, Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek