| 2019. július. 26. | 1 perc olvasás

Esni tanították a gyermeket a soproni nyári táborban

Gyermekek avatták be kortársaikat az aikido világába a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. nyári táborának keretében csütörtökön, a Károly-magaslatnál. A táborozók a harcművészet legegyszerűbb mozdulatainak is csupán töredékét sajátították el, de már ez is óriási segítséget nyújt nekik abban, hogy egy esés során jelentősen csökkentsék a sérülés mértékét.

A gyermekek tágra nyílt szemekkel nézték, ahogy Polgár András, az Aikido Meishin Egyesület Sopron elnöke bemutatja nekik a modern japán harcművészet alapjait a tréning előtt.  A sportolókat a gyermekek kérésére hívták meg a táborba.

 - A tábor több résztvevője is tagja az aikido egyesületnek, a többiek pedig érdeklődve hallgatták a beszámolóikat, ezért szorgalmazták a gyerekek, hogy megismerkedhessenek ezzel a küzdősporttal – emelte ki Dr. Takács Viktor, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője. - Az egyesülettel való személyes ismeretségem révén pedig tudtam, hogy Polgár András és növendékei szórakoztató és biztonságos módon tudják átadni az apróságoknak az aikido számukra legfontosabb mozdulatait – fűzte hozzá.

A gyakorlatok legfőbb célja az volt, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan kell esni – ugyanis az apróságokat egy felhőtlen erdőjárás közben is érheti baleset: például szaladgálás közben gödörbe léphetnek, vagy megakadhatnak egy kiálló gyökérben.

 - Nagyon fontosnak érezzük, hogy a gyermekek megtanulhassák, de legalábbis kipróbálhassák ezeket az alapokat – emelte ki Polgár András, az Aikido Meishin Egyesület Sopron elnöke. - Egy apró eséskor is a testi épségük is múlhat azon, hogy melyik végtagjaikat és hogyan használják. Például, ha behúzzák a fejüket, használják a könyöküket és megtanulják, hogyan kell „kigurulni” egy esést, akkor jelentősen mérsékelhetik a sérüléseiket – fejtette ki.

A gyakorlatokban a táborozók rendkívül aktívan vettek részt  – így hasznos információkat gyűjthettek a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. nyári táborának utolsó előtti napján is.  

Legnépszerűbb cikkek