II. Esterházy Regatta: Embert próbáló szélerő a Fertőn

  2017. június 19. - www.sopronmedia.hu

Szombaton került megrendezésre a Fertőn a II. Esterházy Regatta verseny, amely mellett családi programok is várták az érdeklődőket.

A rendezvény kezdetén a reggeli órákban még szinte szélcsend fogadta a Fertő tavi vízitelepre érkezőket, ahol a nagyhajós verseny mellett családi napot is tartottak. A kikötő partján bemutatkoztak a Fertő-régió borászai és a kézművesek is, de külön sátorban fogadták az érdeklődőket a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai is. A legkisebbekre is gondoltak a szervezők, nekik egy gyermekjátszó területet rendeztek be különböző ügyességi játékalkalmatosságokkal. 

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Barcza Attila, SMJV. önkormányzati képviselője köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődőket. Örömét fejezte ki, hogy a második alkalommal megrendezett verseny kiegészült a családi nap programjaival, ahol a térség borászai mellett bemutatkozhatnak a környékbeli kézművesek is. A Fertő tavi megnyitón kiemelte, hogy hamarosan ezen a területen egy korszakos fejlődés illetve fejlesztés veszi kezdetét, hiszen a magyar kormány a Modern Városok keretein belül 23 milliárd forintos fejlesztési támogatást ítélt meg a Fertő tó és strand fejlesztésére, amely hamarosan kezdetét veszi. A beruházás által egy vízi- és öko rekreációs központ valósul itt meg, amelyhez kapcsolódik a Fertő tavi kikötő teljes megújítása is, ahol a Fertő tavi vitorlásszövetség egy új épületet is kap kapcsolódó raktárral, szálláshely kialakítással, étteremmel. A strandon kültéri medencék, és vízijátszótér valamint új büfésor is helyet kap majd, de a megközelíthetőségben is fejlesztések várhatóak, többek közt a kerékpárút kialakításával. A sok fejlesztésnek köszönhetően egy új dimenzióba léphet ez a terület, amely bizonyára majd sok örömet szerez a vitorlássport szerelmeseinek is, hiszen modern, a huszonegyedik századnak megfelelő környezet köszönti majd őket a versenyeken. 

A megnyitón Dr. Schneider István a Fertő-tavi Vitorlásszövetség elnöke, Domonkos Szilárd Fertő-tavi Vitorlásszövetség elnöke, Varjú László és Kránitz Lajos a Fertő-tavi Vitorlásszövetség alelnökei és Szilvás Judit a Fertő-tavi Vitorlásszövetség versenyszervezője is köszöntötte a résztvevőket, amit a kormányosok megbeszélése, eligazítása követett. 

A verseny 13 órakor vette kezdetét, amelyre a reggeli szélcsend teljesen eltűnt és embertpróbáló szél fogadta az indulókat a nyílt vizen. A megmérettetésen 8 induló volt, ahol bizony a legénységeknek meg kellett dolgozniuk a sikerért. 

A verseny végeredménye:


1. hely:  Szigehti Botond, Hipságh László, Moser Balázs (Soproni Építők)
2. hely: Böröcz Máté, Kirkovits Gergely, Ábrahám Dóra, Böröcz Tamás (Soproni Építők)
3. hely: Papp Péter, Papp Péter Olivér, Pappné Marianna

 

 

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Kérem, várjon... Kérem, várjon...