| 2018. április. 19. | 2 perc olvasás

ESTÖRI siker - Második lett a soproni csapat

Az előkelő második helyet szerezte meg a soproni Széchenyi István Gimnázium csapata az „ESTÖRI" Kreatív Történelmi Versenyen. A győztesek nagyértékű digitális eszközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyertek a július 1-6. között Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer University-re.

Megszülettek a második 2018. „ESTÖRI" Kreatív Történelmi Verseny és az első ESTÖRI JUNIOR Alkotói Verseny eredményei. Békéscsabai, soproni és nagykanizsai csapatok végeztek az első három helyen.  A soproni Széchenyi István Gimnázium csapata a második lett: Gáncs Adrienn, Salda Csilla, Tátrai Dóra, felkészítő tanár Robotka Csaba.

versenyben
versenyben
fotók: Gosztom Gergő
a csapat
a csapat

A háromfordulós versenyen az idei évben százötven csapat indult olyan középiskolákból, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, így az indulók között volt burgenlandi, felvidéki és erdélyi csapatokat is.

A döntő napján három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai,gödöllői,nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi csapat negyvenkét tizedikes diákja mérte össze tudását az Esterházy család történetéről, az idei téma: Barokk ünnepek a 18. században - Vendégségben az Esterházyaknál. A győztesek nagyértékű digitális eszközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyertek a július 1-6. között Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer University-re. 

felkészítő tanárok
felkészítő tanárok

A zsűri nevében Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettese a tavalyi versenyhez képest kiemelte, hogy a diákok a közösségi médiának köszönhetően tanultak a tavalyi résztvevőktől, így az idén a még profibb technikai megoldások mellett egészen fantaszktikus kreatív produkciók születtek. A következő szavakkal jellemezte a versenyt: „ Egy új legenda van születőben: ha jó színházi előadást akarok látni, akkor eljövök a kismartoni Haydn Terembe az ESTÖRI versenyre.“ 

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövetasszonya, Elisabeth Ellison-Kramer kiemelte: „Magyarország és Ausztria kapcsolata, különösen a két ország közös határa mentén, többek között a közös történelmen alapul. A kulturális és oktatási együttműködések szép példájával találkozhatunk ma itt, Kismartonban.“

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Terme
A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Terme

Legnépszerűbb cikkek