| 2019. június. 27. | 3 perc olvasás

Eszterháza szimfóniái – XXI. rész

Hatásában és maradandóságában egyaránt egyedi élmény a közönségnek, de a fellépő művészekre is különleges ihlető erővel hat, amikor Haydn-mű hangzik el a mester alkotásaiból annak leghitelesebb barokk-rokokó eszterházai helyszínén – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője annak kapcsán, hogy 2019. augusztus 2-4. között az Esterházy-kastély Apollo-termében csendülnek fel immár 21. alkalommal Eszterháza szimfóniái.

Vashegyi György és az Orfeo Zenekar 1998 és 2009 között nagy jelentőségű Haydn-ciklust vitt végig Fertőd-Eszterházán, melynek keretében Haydn óta első ízben adta elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámnak megfelelő együttessel. Ugyanebben az időszakban a Purcell Kórussal együtt megszólaltatták Haydn összes miséjét és német nyelvű oratóriumát is. Mindennek folytatásaként ajánljuk a Kastélykoncertek 2019 augusztusi hangversenyeit közönségünknek – tette hozzá Egresitsné Firtl Katalin.

Nemhiába írta 1788 áprilisában a párizsi Mercure de France: „Haydn szimfóniái mindig biztos hatásra számíthatnak…” – idézte Rácz Márton zenei vezető a korabeli méltatást. “… Minden hangversenyen előadtak egy Haydn-szimfóniát. Napról napra jobban érezhető és ennek következtében egyre nagyobb csodálatra méltó ennek a hatalmas lángésznek minden alkotása, amint az valamennyi remekművében megnyilatkozik: miként fejleszti egyetlen témából oly gazdag és változatos kidolgozásait…”- olvasható a már idézett lap hasábjain.

                              

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője

Az Eszterháza szimfóniái XXI. rész koncertjeire a www.jegymester.hu weboldalon, vagy a fertődi Esterházy-kastély recepcióján 2019. július 18-ig elővételi kedvezménnyel lehet jegyekhez jutni. 

Kastélykoncertek 2019

Esterházy-kastély, Apollo-terem

2049. augusztus 2-4.

Eszterháza szimfóniái – XXI. rész

 

A részletes program:

Sikerre ítélve

2019. augusztus 2., péntek 19.00 óra

Apollo-terem

J. Haydn: 34. d-moll szimfónia

W. A. Mozart: Esz-dúr fortepianoverseny KV 449

J. Haydn: 75. D-dúr szimfónia

Berecz Mihály – fortepiano

Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Paulik László – koncertmester

Vashegyi György – karmester

Eszterházán a virágzó operaélet mellett a vándortársulatok jóvoltából pezsgő színházi élet is volt. Ezekhez sokszor zenekari kíséret is társult, vélhetően Haydn tollából. Bár ezek megsemmisültek, de feltehetően az olyan, színházi karakterzenék hatását keltő szimfóniákban éltek tovább, mint a 34. d-moll. Mozart legsikeresebb időszakában, 1784-ben több koncertet is adott Esterházy János gróf bécsi palotájában, ahol a növendékének, Barbara Ployernak ajánlott Esz-dúr versenyművel nagy sikert aratott. Az 1781-ben írt, briliáns 75. szimfóniát Haydn első londoni útján is bemutatták. A mester er­ről feljegyzett egy morbid történetet: egy lelkész „az Andante tétel hallgatása közben mély melankó­liába esett, mivel előző éjjel azt álmodta, hogy e mű halálának előjele”. Egy hónapra rá meg is halt.

Az alapkőletétel

2019. augusztus 3., szombat 19.00 óra

Apollo-terem

J. Haydn: 26. d-moll „Lamentatione” szimfónia

J. Haydn: D-dúr fortepianoverseny Hob. XVIII:11

J. Haydn: 70. D-dúr szimfónia

Berecz Mihály – fortepiano

Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Paulik László – koncertmester

Vashegyi György – karmester

A kísérletezés általi megújulás a Haydn-i életmű egyik legjellemzőbb tulajdonsága. A gregorián passió-énekkel átszőtt nyitó darab nagyheti előadásra készült az 1760-as évek végén, s megelőlegezi a nagyhatású, moll hangnemű Sturm und Drang szimfóniákat. 1784-ben Mozart zongorakoncertjeiről beszélt Bécs zenekedvelő közönsége, így érthető, hogy a műkedvelő zongoristák körében nagy keletje volt egy, a Mozart-műveknél könnyebben játszható, de igényesen megírt versenyműnek. Ilyen darab Haydn D-dúr fortepianoversenye, melyet bécsi zeneműkiadója „az egyetlen eddig nyomtatásban megjelent”-ként reklámozott. A D-dúr szimfónia bemutatási dátumát is ismerjük: a tűzvész után az „új és az eddiginél nagyobb operaház” alapkőletételekor hangzott el, s zeneisége már a londoni szimfóniák irányába mutat.

Legyen egy szép napunk!

2019. augusztus 4., vasárnap 19.00 óra

Apollo-terem

J. Haydn: 6. D-dúr „Le Matin” szimfónia

J. Haydn: 7. C-dúr „Le Midi” szimfónia

J. Haydn: 8. G-dúr „Le Soir” szimfónia

Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Paulik László – koncertmester

Vashegyi György – karmester

Haydn és 1761 – a megfelelő ember, a megfelelő időben, a megfelelő helyen. Ritkán adódik a zenetörténetben ilyen szerencsés konstelláció. Haydn 1761. május elsején lépett az zenerajongó (és -értő!) Esterházy-hercegek szolgálatába. Kísérletezik, tanul, komponál – ismeri a zenei múltat, de már új utakat keres. A kismartoni zenekarban kiváló muzsikusok játszottak, köztük a híres hegedűs, Tomasini, vagy a csellista Weigl, így e művekben is virtuóz hegedű, cselló, illetve fuvola, fagott és oboa szólamokat hallhatunk.  Ezt gyakran azzal magyarázzák, hogy az akkoriban az udvarhoz került zeneszerző e szólókkal próbálta meg behízelegni magát a játékosok kegyeibe; de a három művet Haydn amolyan rejtett próbajátékának is tekinthetjük. 

Jegyvásárlás

A jegyár: 7000 forint.
Jegyvásárlás: a www.jegymester.hu weboldalon, vagy a fertődi Esterházy-kastély recepcióján.
2019. július 18-ig jegyek elővételi kedvezménnyel, 5500 Ft-ért vásárolhatók meg.

 

Legnépszerűbb cikkek