| 2020. július. 30. | 1 perc olvasás

Eszterháza tündérvilága gyermekrajzokon

Eredményhirdetéshez érkezett az „Udvari festő voltam…” című online rajzpályázat, amelyet idén Cziráky Margit hercegné tiszteletére hívott életre az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázatra 59 alkotás érkezett a térségből - a művek olyan jól sikerültek, hogy a szervezők mindegyiket arany minősítéssel jutalmazták!

Vígan csevegő, pompás ruhát viselő hölgyek és elegáns urak töltik meg élettel a pályázatra benyújtott rajzokon a fertődi Esterházy-kastély tereit. A kastélyegyüttes második fénykora, a kastélyépület, a díszes kastélytermek, a rózsakert, a franciapark, a díszudvar is megjelenik a gyermekrajzokon.

A műveket értékelő zsűri munkája tehát nagyon nehéz volt. Figyelembe kellett venniük az alkotások gondolati tartalmát, a kidolgozottság minőségét, a kompozíciók egyediségét és harmóniáját, illetve a korcsoportokat is - ugyanis 6-tól 16 éves korig képviseltették magukat a pályázók. A zsűri egyetértett abban: az rajzok sokoldalúak és kreatívak, a részletek kidolgozottak és dekoratívak. Így, a Cziráky Margit hercegné tiszteletére beérkezett valamennyi alkotást arany minősítéssel díjazták.

Valamennyi "udvari festő"-t – az online múzeumpedagógiai program lezárásaként - családos, barokk ruhás kastélylátogatásra várják. A programra augusztus 28-29-30-án 15.00 órától, előzetes regisztrációt követően kerül sor. Bejelentkezés és regisztráció a [email protected] e-mail címen lehetséges 2020. augusztus 24-én délig.

A beérkezett alkotásokból kiállítást is rendeznek a fertődi Esterházy-kastélyban szeptember folyamán. A pontos időpontról az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Facebook-oldalán tájékoztatják az alkotókat. A legtöbb lájkot kapott rajzok különdíjait a kiállítás megnyitón adják át az oklevelekkel együtt. A pályázat rajzai megtekinthetők a fertődi Esterházy-kastély facebook oldalán.

***

Cziráky Margit grófnő IV. Miklós herceg felesége volt. Ő ébresztette fel hosszú Csipkerózsika-álmából a fertődi Esterházy-kastélyt. A grófnő nevéhez fűződik az az 1902-ben elindított parkhelyreállítás is, amelynek során kialakíttatta a rózsakertet. A rózsakertet azonban 2015-ben kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján helyreállították. Így manapság már – rózsavirágzás idején - közel 8000 rózsatő látványát élvezhetik a kertbe látogatók. 

Legnépszerűbb cikkek