| 2021. október. 4. | 2 perc olvasás

Európa egyik nagy feladata vidéken tartani a fiatalokat

A vidéki fiatalok jövője annak az európai uniós projektnek a témája, amiben hét ország kilenc partnerrel vesz részt. Magyarországot Sopronkövesd önkormányzata képviseli, s jó ötleteik is vannak az Európa-szerte problémákat okozó témában.

A fiatalok könnyebben boldogulnak a nagyvárosokban. A lakáshoz jutás, a továbbtanulás, a jobb fizetés, a nagyobb lehetőségek mind arra ösztönzik Európa fiataljait, hogy elhagyják a falvakat, a családi gazdaságokat. Hosszútávon ez rengeteg problémát rejt magában, kiüresednek a falvak, elnéptelenedik a vidék, átalakul a hagyományos mezőgazdaság... Az Európai Unió szeretné megállítani a negatív folyamatot, de hogy ezt megtehesse, előbb meg kell ismernie a fiatalok elvándorlásának pontos és összetett okait, motivációit. A gondok feltérképezésére és a lehetséges megoldások összegyűjtésére vállalkozik az az uniós projekt, aminek keretében öt helyszínen elemzik a problémákat a projektben részt vevő partnerek. Az első két találkozót a pandémia miatt online lehetett csak megtartani, a szerbiai konferenciát viszont már személyes részvétellel rendezték meg a Fruska gorai nemzeti parkban. Horvátok, szerbek, olaszok, észak-macedónok, szlovének, észtek és magyarok osztották meg tapasztalataikat arról, ők mit tesznek annak érdekében, hogy a fiatalok ne a nagyvárosokban keressék boldogulásukat, hanem vidéki szülőhelyükön. Magyarországot Sopronkövesd képviselte, ők tartották a februári online konferenciát is, aminek konklúzióit is összefoglalták. Sopronkövesd a jó példáival vesz részt a projektben, miközben másoknál bevált lehetőségeket is szívesen eltanul.

A vidék megtartó erejének általános nehézségei csaknem egyformák az unióban és azon kívül is - derült ki az előadásokból. Szinte mindenhol a helyi vagy közeli munkalehetőségek hiánya okozza a fiatalok elvándorlását a kisebb településekről. Legalábbis ezt az okot találták a legnyomosóbbnak a konferencián részt vett partnerek. Ezen kívül az utazási nehézségeket, az infrastruktúra elmaradottságát, a szociális és intézményi háttér elégtelenségét, a kulturális élet hiányát sorolták a vidék hátrányaihoz.

A fiatal gazdák anyagi támogatása mindenhol opció, az Unió is támogatja a családi farmok fejlesztését. "Helyben kell megteremteni a színvonalat, az infrastruktúrát, az intézményeket, a munkahelyeket. Általánosságban az életminőség javítása a cél" - hangzott el több előadásban is.

Sopronkövesd megtartó ereje erős, a településről nem elköltöznek, hanem betelepülnek a fiatalok, ugyanakkor életminőségük biztosítása itt is cél és feladat. Az intézményrendszer folyamatos bővítésével az önkormányzat megteremti a helyben maradás feltételeit, sőt, a színvonalas életteret is biztosítja. Szerencsés földrajzi helyzetéből adódóan a faluban élőknek a munkalehetőségek sem okoznak gondot, az önkormányzat pedig különösen nagy hangsúlyt fektet a kulturális rendezvények és programok sokszínűségére és minőségére.

- A falvak életébe, irányításába be kell vonni a fiatalokat, biztosítani kell az alapvető feltételek mellett azt a közösséget, amiben jól érzik magukat, s ami biztos hátteret ad céljaik eléréséhez. Sopronkövesd szeretne ilyen közösség lenni, s a konferencia megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk - összegezte tapasztalatait Fülöp Zoltán polgármester. A magyar delegáció számára különösen érdekes élmény volt, hogy uniós országként megoldásaik, javaslataik azoknak jelentettek útmutatást és segítséget, akik még csak most szeretnének az európai közösség tagjaivá válni.

Borítókép; Sopronkövesdi Önkormányzat  

Legnépszerűbb cikkek