| 2019. november. 16. | 1 perc olvasás

Európa versei dalban

Pátkai Rozina egyéni és világszínvonalú produkciójával, a Taladim-mal zárta november 16-án az őszi Eszterháza Meets Jazz koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában.

A 2018-ban bemutatott Taladimmal két irányt egyesített: jó ízléssel beleoltja a bossa nova édesbús melankóliáját és a latin jazz ritmikai, stilisztikai elemeit egy egészen új, egyszerű és gyönyörű hangzásvilágba, aminek alapját az öt nyelven (magyarul, angolul, franciául, portugálul és spanyolul) felhangzó költemények adják. Ezt a finom, csillogó zenei szövetet olyan kezek tulajdonosai szövik, akiket nem túlzás hangszerük legjobbjai közt emlegetni: egy alázatos és karizmatikus elit alakulat, amely hangjegyekkel díszít egy-egy metaforát vagy költői képet, vagy zenévé transzformálják a szövegek belső világát.

A rendkívül egyéni hanggal megáldott énekesnő a brazil dallamvilág, a bossa-nova mestereként vált ismertté.

Az énekesnő kísérletező attitűddel rendelkező kamaratriójával, Ávéd János kortárs zeneszerzővel, jazz-szaxofonos és a Montreux-i Gitárverseny különdíját is elnyert Ifj. Tóth István gitárművésszel szórakoztatta ezúttal eszterházai közönségét. Estjükön hozzájuk csatlakozott napjaink magyar komolyzenei életének egyik legismertebb előadója, a csellista Rohmann Ditta és a mostanra már nemzetközi jazz zenei színtéren is elismert Dés András.

Legnépszerűbb cikkek