Európai madármegfigyelő nap a Fertőn

Európai madármegfigyelő napot tartanak a hétvégén, amihez csatlakozott a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni csoportja is.

A madármegfigyelő programot a madártani szervezetek világszövetsége szervezi 1993 óta, melyhez számos európai ország, köztük Magyarország is csatlakozott az évek során. Október másodikán, szombaton reggel nyolc órakor indul a megfigyelés. A Fertő keleti oldalán, a Borsodi-dűlő szikes élőhely-rekonstrukciós területén, a madármegfigyelő toronynál lesz a gyülekező.

– A kisgyermekes családoktól kezdve a tapasztalt madarászokig mindenkit várunk az eseményre, hisz utóbbiaknak is lesz részük új élményben. Készülünk énekesmadarak gyűrűzésére, így testközelbe hozzuk a madarakat a résztvevőkhöz, a gyermekek kézből el tudják engedni őket. Erős nagyítású távcsövekkel is készülünk, ezzel segítjük a madarak megfigyelését. A gyűrűzés egy környezetvédelmi tevékenység és a madárfajok védelmét szolgálja. A folyamat során a madarakra egyedi számozású alumínium gyűrűk kerülnek, a gyűrűkön lévő számsort és a betűket rögzítjük egy adatbázisban. Amikor visszafogásra kerülnek az állatok, akkor ezek azok az adatok, amikkel fel tudjuk térképezni a madarak vonulási útvonalait, telelőterületeit. Így sokkal jobban tudjuk védeni a fajokat, meg tudjuk előzni az egyedszámcsökkenést – mondta el dr. Gyimóthy Zsuzsa, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni csoportjának a tagja. A szervezet egyik célja, hogy bevonja a fiatalokat a tevékenységébe és természetközeliségre nevelje őket.

– A Fertő tó egy nagyon fontos madárvonulási hely, illetve egy összetett élőhely. A helyszínválasztás során fontos volt, hogy minél több madárfajt tudjunk bemutatni. Most az őszi vonulás időszaka van, néhány óra alatt 7-8 ezer madarat is észlelhetünk, melyek 40-45 különböző madárfajból adódhatnak. Rendszerint a legészakibb területeken fészkelők vonulnak legdélebbre. A vadludak vonulása is most zajlik, jelezve, hogy megérkezett az ősz. Hajnalban és este húznak a libák hangosan, nagyon szép látványt nyújtanak. Érkeznek a darvak is, ők is felhívják magukra a figyelmet. A vízimadarak számára a tó jelenti az éjszakázó helyet és költési időszakban a költőhelyet. A nemzeti park szabályozza ezeknek a területeknek a vízellátottságát, elárasztását, szárazon tartását, így segítik a madarak költését - tette hozzá dr. Gyimóthy Zsuzsa.

Fontos, hogy verseny is kapcsolódik az európai madármegfigyelő napokhoz. Egy online felületen lehet regisztrálni a megfigyelt madarakat, a helyszínt és a résztvevők számát. Ez alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az elmúlt években az első három helyen végzett.

Legnépszerűbb cikkek