| 2019. április. 1. | 2 perc olvasás

Intézkedések a könnyebb parkolás érdekében

Mintegy 140 férőhellyel újra nyitott az árpád utcai murvás parkoló. A belvárosi parkolási gondok enyhítése mellett az önkormányzat igyekszik a lakótelepek környékét is kényelmesebbé tenni, ezért a Plaza melletti, és az Inkubátorház mögötti területen is több száz férőhelyes állandó parkoló területet alakítanak ki, még idén, az év második felében.

Ismét használhatóvá vált az Árpád utcában a korábban felbontott murvás parkoló. A régészeti ásatások befejezése után addig, amíg az ide tervezett parkolóház kivitelezőjét az önkormányzat megtalálja, ezzel próbálja a városvezetés a parkolási gondokat enyhíteni a belvárosban.

Dr. Simon István alpolgármester a parkoló átadásán elmondta, hogy az önkormányzat egy közel 140 férőhelyes, ideiglenes parkolót alakíttatott ki. Itt a parkolókat nem festik fel, hanem kitáblázás lesz, útmutató arra, hogy milyen parkolási rendben helyezkedjenek el az autók, hogy ideális legyen a terület kihasználtsága. Közterület felügyelők és a holding parkolási szakemberei segítenek kezdetben, az első időszakban, hogy jól álljanak be és jó parkoló pozíciókat foglaljanak el az autósok. A kettes díjzónába sorolt területen színekkel is jelölik, hogy mely terület parkoló és melyik a közlekedésre szánt útszakasz.


fotó: Griechisch Tamás

A kialakított helyeket díjfizetés ellenében, 315 forintos óradíjért lehet használni, emellett a megfelelő bérlettel rendelkezők is igénybe vehetik a parkolóhelyek bármelyikét. Sopronban azonban nem csak a belváros küzd parkolási gondokkal, így a lakótelepeken is igyekeznek egyre több segítséget adni az ott lakóknak - mondta el Pongárczné Várnai Mária, önkormányzati képviselő.


fotó: Griechisch Tamás

A parkolási gondok csökkentésére egy parkoló programot indítottunk, aminek ez az Áprád utcai parkoló az egyik eleme. A másik eleme az, hogy a Plaza alatt a Plaza és a patak közötti részen tervezés alatt van egy 300 fős parkolónak a kialakítása, szintén murva felülettel. A tervek szerint ez az év második felében elkészül és ott is egy mérsékelt díjszabásra kell majd számítani. Ezen kívül az ipari parkban, az aranyhegyi parkolási gondok segítésére mintegy egy hektáros parkolót alakítunk ki, szintén egy nagyon kedvezményes díjszabással – tette hozzá az alpolgármester.


fotó: Griechisch Tamás

Ezekkel az intézkedésekkel várhatóan az év végére több mint 600 parkolóval bővül a mostani kínálat. A város más területein is folynak azonban fejlesztések: városszerte mindenhol 10, 20, vagy 40 férőhellyel folyamatosan bővítik a parkolók számát. 

Legnépszerűbb cikkek