| 2016. szeptember. 12. | 3 perc olvasás

Évadnyitó ülés sok érdekességgel a színházban

Hihetetlen évad előtt a Soproni Petőfi Színház. Több mint 350 előadás mellett 15 bemutatót is tartalmaz az új szezon.

A Soproni Petőfi Színház évadnyitója egy képekből összeállított vetítéssel kezdődött, amiben az elmúlt esztendők színpadi produkcióiból elevenítettek fel emlékezetes pillanatokat. Jó volt látni ezt a válogatást, ami azonban csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen a bemutatottakon kívül számtalan egyéb nagyszerű előadást is láthatott a soproni publikum, ami most nem fért bele ebbe a válogatásba, de ne legyünk telhetetlenek.

Először Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd  felidézte a kulturális intézmény sikeres évtizedeit az alapítástól egészen napjainkig. A nyugdíjazás előtt álló ügyvezető asszony kiemelte, hogy a színház és a színházhoz kapcsolódó programok mellett a zene és a képzőművészet területén is sikerült olyan eredményeket elérni, amelyek emlékezetesek maradhatnak mindenki számára. Talán elég csak a szimfonikus zenekar munkájára, az országos kiállítások soproni megrendezésére vagy a fertőrákosi barlangszínház sikeres újranyitására gondolni. Gondolatait egy ünnepélyes díjátadó követte, amit a Pro Kultúra Sopron 2006-ban alapított és az Örökös tag elnevezést kapta. Ebben az esztendőben ezt a megtisztelő címet Bruckner Ildikó csoportvezető, Kozák Katalin jegypénztáros, Kaszab Zsuzsanna jelmeztárvezető és Horváth Péter színpadmester, díszítő kapta.

Pataki András, a teátrum igazgatója az évadnyitón elmondta, hogy rendkívüli méretű és terveik szerint magas színvonalú produkciókat tűznek műsorra az új szezonban, ami több mint 350 előadást és 15 bemutatót foglal magában. A társulat új tagot is köszönthet, hiszen Szélyes Ferenc, Jászai-díjas színművész csatlakozik a Soproni Petőfi Színházhoz.  

A direktor elmondta azt is, hogy Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre ünnepi rendezvénysorozattal emlékeznek szeptemberben és októberben, melynek keretin belül többek közt szeptember végén a Magyar Állami Operaház érkezik a Figaro 2.0 című előadással városunkba. Három meghívott kamaradarab is gazdagítja majd a kínálatot és a hagyományos Teátrumi Színözönt is ebben az időszakban rendezik meg Sopronban.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője azt hangsúlyozta, a társulatnak a nézőket kell szolgálni, ezért továbbra is a magas minőség az, amit nyújtani szeretnének nekik. Ő bízik a közösség eddig megtapasztalt erejében és abban, hogy egy még sikeresebb évad elé néznek. 

A soproni önkormányzat nevében Sass László, a  kulturális és oktatási bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte,  hogy a színház az elmúlt években tiszteletreméltóan és imponálóan teljesítette a misszióját, hiszen szerves része lett a városnak és ez a vidéki színházi létezés egyik erős alappillére. 

Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója
Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója
fotó: Leczovics Zsolt
A díjazottak
A díjazottak
fotó: Leczovics Zsolt
Pataki András, a teátrum igazgatója
Pataki András, a teátrum igazgatója
fotó: Leczovics Zsolt
Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője
Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője
fotó: Leczovics Zsolt
Sass László, SMJV Kulturális és oktatási bizottságának elnöke
Sass László, SMJV Kulturális és oktatási bizottságának elnöke
fotó: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház
Soproni Petőfi Színház
fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek