| 2019. június. 7. | 3 perc olvasás

Évadzáró: számok a sikerek mögött

Évadértékelő társulati ülésén zárta le a 2018/2019-es szezont a Soproni Petőfi Színház. Az eseményen átadták a művészeti nívódíjakat is.

-A komédia évadán vagyunk túl, szerintem színes évad volt - kezdte értékelését a Sopronmédia kérdésére Pataki András színházigazgató.  - A számok tekintetében azt látjuk, hogy körülbelül 70 ezer nézőnk volt. Ha hozzáadom a Fertőrákosi Barlangszínházat, akkor a nézőszámunk 90 ezerre rúg, ami azért lényeges adat, mert 38 ezer körüli nézőszámmal indultunk 5-6 éve.  Az előadásszámunk pedig a kezdetekkor  182 volt, most pedig 513. Ezek a számok mutatják azt a dinamikus fejlődést, amin a teátrum keresztül ment - emelte ki Pataki András. Az igazgató az évadzáró társulati ülésen, pénteken értékelte a szezon művészi teljesítményeit és a következő évad terveit is ismertette, valamint megköszönte Dr. Fodor Tamás polgármesternek azt a bizalmat és támogatást, amit az elejétől fogva ad a társulatnak.

A beszámolóban kitért arra: 2018-ban az előírások szerint a székhelyen a saját előadások számának 75 százaléknak kellett lenni, ők 98,3 százalékot teljesítettek. A zenés színpadi előadások,  azon belül élőzenekarral, énekkarral előadott produkciók a vállalt legalább húsz helyett 148-szor valósultak meg. A kisszínházi, stúdiószínházi, kamara előadások tekintetében a vállalt 30 helyett 348-at teljesítettek. A gyermek és ifjúsági előadások tekintetében a vállalt 40 helyett 181 teljesült. A Petőfi Színház és a Liszt központ vállalta, hogy a 2018-as nettó árbevétele 74, 8 millió forint lesz jegy és bérletértékesítésből, ezt 95, 3 millió forintra növelték. A barlangszínház esetében negyven előadást vállaltak, ez teljesült a tervezett bevételt, amely 66 millió forint volt, 103,5 millió forintra növelték.

Ismertette: a barlangszínház felújítása után az  Európai Uniós pályázatban foglalt irreálisan magas nézőszámot - 24 ezret- eddig senkinek sem sikerült teljesítenie, ám ő úgy véli, az ötödik év végére elérik az azt átlagot, amely magasabb lesz a vállaltaknál. Idén 25 ezer nézőre számít, jövőre pedig 35-39 ezerre.

 
A társulati ülésen Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere arról beszélt, hogy 2012-ben az új színházi vezetés kinevezésekor nehéz helyzetben volt az intézmény, s ekkor olyan hosszútávú döntést hoztak, amely meghatározta a teátrum jövőjét. Azt az irányt, amit akkor kijelöltek végigvitte a társulat és ez jó, bárki bármit is mond erről- húzta alá a városvezető. Hozzáfűzte, nem csak a számok bizonyítják ezt, hanem az, hogy amit megfogalmaztak kérésként: a színház éljen együtt a várossal, azt messzemenőkig sikerült megvalósítani. Mindemellett az értékközvetítés misszióját is jól teljesítették a művészek, alkotók. Szerinte a barlangszínház esetében is jó irányt választottak, kiemelve a SopronDrum létrejöttét.   

Az eseményen Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is megköszönte mindenkinek a munkáját. Ő az egész társulatot a színházi élet templomos lovagjaihoz hasonlította és szerinte az általuk hordozott erények betartásával pedig tovább tudják teljesíteni kulturális, értékteremtő küldetésüket.

Az évadzáró végén díjeső hullott. Az év táncosa címet idén Szabó Barbara Szofia érdemelte ki. Kiemelkedő teljesítményért Nívódíjat vehetett át Papp Attila.

Másodszor adták át a Honda Kudo művészeti nívódíjakat. A közönség szavazata alapján minden évadban egy színész és egy táncos veheti át az elismeréseket, amelyeknek összértéke 1500 eurós fellépési lehetőség az őszi színészbálon.

Ebben a szezonban Papp Attila színművész és Horváth Renáta táncművész kapta meg az elismeréseket.


Fotók:Soós Szabina

Fotó: Tóth Péter

Legnépszerűbb cikkek