| 1 perc olvasás

Évárium játékgyűjtemény várja az érdeklődőket a Soproni Múzeum Kolostor utcából nyíló kiállítóhelyére

Június 6-án tartották az Évárium játékgyűjtemény megnyitóját a múzeumnegyedben. Dr. Hartl Éva, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának docense több mint 20 éve gyűjti a játékokat.

A megnyitón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is részt vett, aki kiemelte, hogy ez a kiállítás egy igazi időutazásnak számít.

A Soproni Múzeum számos nagy jelentőségű eseményeknek ad otthont. A Múzeumnegyed egy jelentős részt vállat abban, hogy a Soproni Múzeum az idei esztendőben elnyerhette az Év múzeuma díjat. Most egy kiváló játékkiállítás nyitja meg itt kapuit. Jó rácsodálkozni a mai világban arra, hogy nagyszüleink, dédszüleink anno milyen játékokkal játszottak. Ez a nem mindennapi tárlat egy igazi időutazásnak számít.

A történelmi boltívek alatt bemutatott mesés kincsek dr. Hartl Éva tulajdonai, akinek gyűjtőszenvedélyét egy családi emlékként megörökölt celluloid baba és egy lánctalpas lemezjáték keltette fel, most pedig évtizedek alatt összegyűjtött antik játékainak legszebb darabjait mutatta meg az érdeklődőknek.

A játékgyűjteménybe a legértékesebb darabokat válogattam össze. Igyekeztem úgy összeállítani, hogy érdekes legyen, és a történetiséget is mutassa. A kiállítás az 1870-es évektől az 1970-es évekig öleli fel a gyermekkor féltett emlékeit. Életem egyik meghatározó élménye ez, amiért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott és segített 

- tette hozzá dr. Hartl Éva.

Ma egy éve nyitott a múzeumnegyed. Ennek kapcsán dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója összegezte a történteket.

Ebben az egy évben mondhatni belaktuk a helyet. Számos programot szerveztünk, amelyekre mindig nagy volt az érdeklődés. Ez az egy év abból a szempontból is érdekes volt, hogy a látogatók hogyan fogadják ezt az épületkomplexumot, mennyire fog tetszeni nekik. Nagyon örülünk, hiszen többnyire pozitív visszajelzéseket kaptunk.

 

 

Fotók: Filep István 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek