Évente mintegy harminc esetben riasztják megyénkben a tűzoltókat égő járművekhez

A gépkocsitüzek többsége megelőzhető lenne – emelte ki közleményében a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Hozzáfűzték: ehhez persze elkerülhetetlen az autótulajdonosok odafigyelése. Fontos, hogy rendszeresen átnézessék és karbantartassák járművüket, tisztán tartsák a motorteret és figyeljenek arra, hogy tankoláskor az üzemanyag csakis a tankba kerüljön.

Mint megtudtuk, Győr-Moson-Sopron megyében évente általában huszonöt-harminc esetben riasztják a tűzoltókat égő járművekhez. Legutóbb tegnap este volt ilyen beavatkozás Győrben, a Téglavető utcában égett egy kisteherautó. A tűzesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűz nem terjedt át másra.

Az autó tüzek döntő többségében nem indul tűzvizsgálat, a keletkezési okokat azért sejteni lehet, következtetve a tűz kiindulási pontjára. Általában személyi sérülés nem történik az ilyen tűzeseteknél, de az anyagi kár jelentős, sőt van, hogy a lángok az egész autót megsemmisítik.   

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: SopronMédia Archív

A legtöbb tűz a motortérben, valamilyen elektromos berendezés közelében, vagy az üzemanyag rendszernél alakult ki. Ezt felismerve feltételezhető, hogy a gépkocsi tüzek egy része megelőzhető lenne, ha autóját mindenki rendszeresen átnézetné, karbantartatná, a motorteret tisztán tartaná és különösen figyelne arra autója tankolásakor, hogy az üzemanyag csakis a tankba kerüljön. A tűz gyakran keletkezik a motortérben, ahol az alkatrészek elhasználódása, valamilyen törés, de szerelési hiba is okozhat problémát. A fém és műanyag alkatrészek mellett, rengeteg elektromos vezeték, kábel van, amelyek elöregedhetnek, a vezetékek kötése meglazulhat, amely nagy átmeneti ellenállást, vagy zárlatot okozhat. Ilyenkor elég egy szikra, amely az elhanyagolt környezetben könnyen lánggá fejlődik, majd a tűz a sok műanyag borításon, alkatrészen rendkívül gyorsan tova terjedhet. Az autókban egyre több fűtőberendezés is található, - ülésfűtés, kormányfűtés, tükörfűtés-, ezek főként télen a rendszeres igénybevétel miatt – szintén rendszeres felülvizsgálatot, karbantartást igényelnek, hiszen probléma forrása lehet, ha ezen vezetékek meghibásodnak, túlmelegednek. Ezek a vezetékek általában a műszerfal mögötti részen húzódnak több más elektromos berendezéssel együtt. Az átnézést, szerelést bízzuk szakemberre, hiszen a házi szerelés, barkácsolás is okozhat laza kötéseket, hibákat, későbbi problémákat. Az üzemanyagot, vagy olajat is nagy körültekintéssel töltsük az autónkba, hiszen a szétfolyt éghető folyadék is könnyedén meggyulladhat egy szikrától. Természetesen egy váratlan műszaki hibára nem tudunk felkészülni, de ha már tisztán tartottuk autónkat, illetve rendszeresen karbantartottuk, átnézettük, valószínűleg kisebb esély van arra, hogy a fent említett problémák miatt tűz keletkezzen a kocsinkban.

A katasztrófavédelem azt is javasolta: ajánlott egy kisebb méretű kézi tűzoltó készüléket is elhelyezni az autóban, amit könnyen elérhető helyre rögzítsünk. Ha menet közben füstcsíkot látunk, vagy égett szagot érzünk, lassítsunk majd álljunk félre, kapcsoljuk le a gyújtást. A porral vagy habbal oltó készülékkel egy kezdődő, kisebb tüzet van esélyünk megfékezni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor testi épségünket ne kockáztassuk, hanem hagyjuk el a járművet és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.  

Borítókép: illusztráció; Forrás: police.hu

Legnépszerűbb cikkek