| 2021. december. 21. | 1 perc olvasás

Évértékelő Kormányinfót tartott Orbán Viktor

„Nagyon nehéz esztendőn vagyunk túl – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. A kormányfő közölte, hogy az oltások száma megállt 6 millió körül. „Az oltásalapú védekezést folytatni fogjuk". Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Novák Katalin jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz. Áder János jelenlegi köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.

 A magyar gazdaság teljesítménye meghaladta már a koronavírus-járvány előtti szintet - mondta Orbán Viktor. Jóval hat százalék feletti növekedés lehet idén, míg jövőre 4-5 százalék között lehet. 2022-ben olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket vezetnek be, amik újdonságnak számítanak:

- 25 éven aluliak adómentessége

- visszaállítják a teljes 13 havi nyugdíjat

- a védekezés jövőre is folytatódni fog, és ezután is oltásalapú lesz a védekezés

- a harmadik a gyermekvédelmi népszavazás.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amikor az energiaárak magasan vannak, akkor a rögzített áras rendszer megvédi a családokat. Ma bizonyos energiaforrásokat extra adóval sújtanak, így ha egy erőmű szénből állít elő áramot, akkor azért büntetést kell fizetni, mindez több országot sújt Európában - tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nyolc uniós ország mondta ki, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben. Itthon az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a magyar határokat meg kell védeni, és így fenn fogjuk tartani a mostani határvédelmi rendet - tette hozzá. Ezt a kormány nem teheti meg, hogy engedjen az uniós bíróságnak ebben az ügyben - mondta a kormányfő. A magyar alkotmánybíróság kimondta, hogy nemcsak a szabadság, hanem az emberi méltóságba az is beleértendő, hogy az egyén körüli kulturális szövet megváltoztatásához nincsen senkinek joga - ismertette Orbán Viktor.

Legnépszerűbb cikkek