Évszázados hűség címmel nyílt kiállítás a Soproni Egyetemen

"Évszázados hűség - selmeci-soproni főiskolások Ágfalvától a népszavazásig" címmel nyílt szabadtéri molinókiállítás a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében szeptember 9-én.

Háromnapos ünnepségsorozattal emlékezik meg a Soproni Egyetem a 100 évvel ezelőtti II. ágfalvi csata eseményeiről. A rendezvénysorozat egy újabb állomása a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében zajlott, ahol megnyílt az Évszázados hűség című kiállítás.

A kiállítást dr. Tóth Imre történész, a Soproni Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki beszédében felidézte a történelem e nehéz, de dicső időszakát.


fotó: Griechisch Tamás

Az 1919 tavaszán Sopronba költözött m. kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola hallgatói elévülhetetlen érdemeket szereztek abban, hogy Sopron magyar maradhatott. Az ő szerepvállalásukról emlékeztek meg - a centenáriumi programsorozathoz csatlakozva - a kiállítás 14 molinójával, felidézve a nyugat-magyarországi felkelés eseményeitől egészen a sorsdöntő népszavazásig eltelt időszakot. Az új molinók a történelmi hátteret és a főiskolások szerepét mutatják be.

Dr. ifj. Sarkady Sándor ismertette a kiállítás létrejöttének körülményeit, majd részletesen mesélt az egyes fotók történelmi háttéréről. A későbbiekben előre bejelentett csoportos igény esetén, egyeztetett időpontban tárlatvezetést is tartanak a történészek. 


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen jelen volt Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is.

A kiállítás anyagát a Központi Könyvtár és Levéltár munkatársai - dr. ifj. Sarkady Sándor, Nagy Roland és dr. Sági Éva - állították össze.

Az installáció - jelképértékű elhelyezéssel - az Őrtüzek-emlékmű körül tekinthető meg 2022. január 6-áig. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek