| 2020. január. 21. | 2 perc olvasás

Extrem Burgenland – részvételi rekordra számítanak a szervezők

Körülbelül 7000 embert várnak a szervezők a pénteken induló Fertő tó kerülő túrára. A rendezvény nem sportverseny, ezt az is bizonyítja, hogy a 24 órás megmozdulást az elmúlt évben klímavédelmi díjjal is jutalmazták. Ez annak is volt köszönhető, hogy tavaly már Európa legnagyobb országokon átnyúló hulladékgyűjtő akciója is itt zajlott a séta közben.

Kilencedik alkalommal indulnak útnak az Extrem Burgenland résztvevői január 24-én. A szomszédos tartomány legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényére idén közel 7000 embert várnak. Az indulók közt találhatunk 2000 10 és 17 év közötti diákot is. A túra egyik fő üzenete a természet megóvása ezért 2020-ban is többször használatos túrabögrét és szemétgyűjtő táskát adnak az indulóknak, akik az útjukba kerülő szemetet is összegyűjtik.  

- A legfőbb célunk, hogy az embereket kimozdítsuk otthonról – szögezte le Michael Oberhauser, az Extrem Burgenland szervezője. - Nagyon sok időt töltünk el zárt helyen, ahol nem találkozunk a természettel. Ha pedig elmegyünk valahova, akkor is autóval, vagy elektromos rollerrel indulunk útnak, amelyek nagyon gyorsak ahhoz, hogy a környezetünkkel kapcsolatba kerülhessünk. A séta célja, hogy lelassuljunk, megtaláljuk önmagunkat, és élvezzük azt, hogy határok nélkül lehetünk kint a szabadban. A koronát az teszi fel a túrára, hogy közben a téli tájban is gyönyörködhetünk. Szeretnénk eljuttatni ezeket az értékeket az embereknek az iskolás kortól egészen a 60 év felettiekhez – fejtette ki.

A Fertő tó kerülés 120 km-es távot jelent, de hegykői indulással 80 km-es, Apetloni starttal pedig 60km-es túra vár a résztvevőkre. A cél azonban nem a sportteljesítmény, hanem a természet közelségének megérzése. Ezért is csatlakozik már több éve magyar és osztrák részről is a nemzeti park a szemléletformáló természetjáráshoz. Ilyenkor sokaknak megmutathatják a téli táj szépségét is.

- Ez a rendezvény télen van, amikor a természet alszik, mégis pazar látnivalóink vannak – emelte ki Fersch Attila, a Fertő Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese. - Gondolok itt a több tízezer vadlúdra, illetve pár száz daru is itt telel nálunk. Ezek mind-mind olyan dekorációt jelentenek az egész rendezvénynek, hogy aki ezt megtapasztalja, az csak a jó hírünket tudja továbbvinni – hangsúlyozta.

A túra az elmúlt évek alatt 70 főről nőtt nagyjából 7000 fős megmozdulássá. 2020-ban is készülnek a szervezők 30 kilométeres távval, melyre az iskolásokat, valamint a nyugdíjas korosztályt várják. Emellett pedig a rendezvény nem csak a magyar-osztrák határokon ívelt át, hiszen idén már a világ szinte minden tájáról érkeznek túrázók, hogy megismerjék a Fertő-tó szépségeit egy extrém kirándulás alatt.  

Legnépszerűbb cikkek