Ezek az ibuprofén tartalmú gyógyszerek váltak vénykötelessé + májusi gyógyszertári ügyelet Sopronban

A betegek védelmének és a biztonságosabb gyógyszeralkalmazás érdekében változott egyes ibuprofén/dexibuprofén tartalmú készítmények kiadhatósága. Május 1-jétől tíz, magas hatóanyag-tartalmú készítmény vált vénykötelessé, amelyeknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott. A változás a 600, 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi​ Intézet korábban, az ibuprofén előny-kockázat értékelésének alapján, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait figyelembe véve úgy döntött, hogy az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a jövőben azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg. Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy reumatikus betegségek kezelésére javasolt gyógyszerek), vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérnie a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezek figyelembevételével kell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.

A tíz, átsorolt készítmény mellett több mint negyven, 200 és 400 mgibuprofent tartalmazó gyógyszer továbbra is recept nélkülis elérhető, így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni.


Az alábbi készítmények váltak vénykötelessé:

DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)

SERACTIL DOLO 300 mg filmtabletta (dexibuprofen)

DOLOWILL ULTRA FORTE 600 mg filmtabletta (ibuprofen)

BRUFEN 600 mg pezsgőgranulátum (ibuprofen)

BRUFEN 800 mg retard tabletta (ibuprofen)

ALGOFLEX FORTE filmtabletta, május 1-től a név is változik: Algoflex Ultra Forte 600mg filmtabletta (ibuprofen)

Ibuprofen Farmalider 600 mg granulátum belsőleges oldathoz (ibuprofen)

IBUMAX 600 mg filmtabletta (ibuprofen)

IBUMAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)

SPEDIFEN 600 mg granulátum (ibuprofen)​

A májusi gyógyszertári ügyeleti rend a következőképpen alakul Sopronban. Vasárnaponként  17:30-kor, hétköznapokon és szombatokon 19:00 órától kezdődik az ügyelet.

Legnépszerűbb cikkek