| 2020. január. 2. | 2 perc olvasás

Ezeket a kutyákat keresik környékünkön

A december 31-én lezajló, főleg petárdák és tűzijátékok okozta hanghatások miatt Sopronban és környékén közel 50 kutyaszökésről érkezett bejelentés a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesülethez. Az önkéntesek kiemelik: a mulatók egy része rendkívül felelőtlenül bánt a súlyos zajhatást okozó eszközökkel, ugyanakkor a háziállat biztonsága elsősorban a gazda felelőssége.

- A kutya nyakának bal oldalán van általában, hogyha nem mászik el. De mivel ez megtörténhet, ezért az idegen kutyák esetében az egész testüket megvizsgáljuk az olvasóval, hogy megtaláljuk a chipet – azt mutatta be Tölli-Molnár Beáta, hogyan tudják leolvasni a kutyák legfontosabb azonosítóját. - Az így kapott számsor alapján az állatorvos meg tudja nézni a rendszerben, hogy kihez tartozik az eb – fűzte hozzá.

Azt mutatta be Tölli-Molnár Beáta, hogyan tudják leolvasni a kutyák legfontosabb azonosítóját
Azt mutatta be Tölli-Molnár Beáta, hogyan tudják leolvasni a kutyák legfontosabb azonosítóját

Ez nagy segítséget jelent az állatvédők számára – szilveszter éjjelén különösen, hiszen ekkor Sopronban és környékén is sok kutya szökik meg gazdájától. Ez 2019-ben sem volt másként. - Eddig mintegy 40 bejelentés érkezett egyesületünkhöz, ezen kutyáknak körülbelül a fele már hazajutott. Vannak ebek, akiket még a megtalálójánál vár a gazdája, kettő pedig a gyepmesteri telepen van – tudtuk meg Tölli-Molnár Beátától.

Ezek szerda délutáni adatok – mint megtudtuk az elnöktől, azóta a meglelt kutyák száma 25-re nőtt. 23 ebet továbbra is keresnek, megtalálójánál, vagy a gyepmesternél pedig 4 kutya várja gazdáját. Az állatvédő kiemelte: a szilveszteri szökéshullámban a hangos eszközökkel mulatóknak és a gazdáknak egyaránt van felelőssége.

- Előfordul sajnos, hogy a petárdát beszórják az udvarokra, ettől pedig megriadnak az állatok és elmenekülnek – emelte ki. - De azért tudnak így tenni, mert a gazdáik nem adtak nekik olyan menedéket, ahonnét képtelenek kitörni – világított rá.

Tölli-Molnár Beáta szerint Sopron szerencsésebb helyzetben volt idén a szilveszteri kutyaszökések számának tekintetében – a várost körülölelő településeken viszont már rosszabb volt a helyzet. Egy szomorú statisztika azonban az egész országra vonatkozik: tavaly szilveszterkor különösen sok kölyökkutya tűnt el. A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület önkéntesei a gyepmesterrel együttműködve 5 autóval igyekeztek lefedni városunkat és környékét december 31-én.

A felvételek olyan kutyákról készültek, amelyeket keresnek! Forrás: Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület

Legnépszerűbb cikkek