| 2019. december. 29. | 4 perc olvasás

Ezeket a termékeket vonta ki legutoljára a fogyasztóvédelem

A statisztikák tükrében mondhatni évszázados tény, hogy az év végi ünnepi időszakban megnő a vásárlási kedve az embereknek. Mielőtt azonban a kasszákhoz járulunk, vagy elkezdünk használni valamilyen tárgyat, érdemes felmenni a Fogyasztóvédelmi Portálra, ahol megtekinthetjük a forgalomból kivont termékeket is.

Az adatbázisban a Magyarországon megtalált és letiltott, nem élelmiszer jellegű, veszélyes termékekről készült adatbázisban lehet keresni. A kereséshez elegendő valamilyen kereső szót vagy a termék azonosítását lehetővé tevő betű/szám kombinációt beírni, és a Keresés gombra kattintani. Az adatbázis nem tartalmaz orvostechnikai eszközöket, gyógyászati segédeszközöket, gépjárműveket, gépjármű alkatrészeket és szórakoztató célú vízi járműveket.

1. Termék neve: akkumulátoros asztali/falilámpa

Modell-/típusszám: 14306 / 1200653

Termék neve: akkumulátoros asztali/falilámpa
Termék neve: akkumulátoros asztali/falilámpa
Forrás: Fogyasztóvédelmi Portál

Veszély jellege és mértéke: A hálózati tápvezeték érkeresztmetszete 0,05 mm?-nél kisebb, a készülékcsatlakozó aljzat érintkezőhüvelyei a megérinthető szigetelő anyagú részekhez túlságosan közel (0,58 mm-re) helyezkednek el, a hálózati csatlakozódugó homlokfelülete és csapátmérője az előírtnál lénye-gesen kisebb, a kézzel lecsavarható lámpabura eltávolításakor töltés közben feszültség alatt álló (aktív) részek érinthetők meg, a lámpatesten lévő USB csatlakozóaljzat egyik szélső táp-csatlakozó kapcsán a lámpatest akkumulátorának töltése közben a fázisfeszültség jelenik meg, a villamos szilárdság vizsgálaton a PV modul szélénél az előírtnál kisebb feszültségen átütés következett be, valamint a lámpatestbe beépített készülékcsatlakozó dugó műanyag része ég-hető anyagú. Mindezek következtében a termék áramütést és égési sérülést okozhat. Figye-lembe véve a felhasználók szokásos viselkedését, a lámpatest előrelátható használata az áram-ütés és égési sérülés veszélye tekintetében súlyos kockázattal jár.

Hatósági intézkedés: A termék forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése

Termék leírás: "1 db USB csatlakozóaljzatot tartalmazó, hálózati feszültségről és PV modulról is tölthető, a csomagolódobozon Hengluge márkajelű, RY-T9001 termékazonosító jelölésű és ""SOLAR CHARGE 180° STEREO LIGHT"" feliratú, a csomagolódobozra ragasztott címkén 14306 / 1200653 termékazonosító jelölésű és ""asztali led lámpa"" megnevezésű, akkumulátoros asztali/falilámpa (hordozható lámpatest)"

2. Termék neve: akkumulátoros kempinglámpa

Modell-/típusszám: XF-5802, 1200655

Termék neve: akkumulátoros kempinglámpa
Termék neve: akkumulátoros kempinglámpa
Forrás: Fogyasztóvédelmi Portál

Veszély jellege és mértéke: A hálózati tápvezeték érkeresztmetszete 0,05 mm?-nél kisebb, a készülékcsatlakozó aljzat érintkezőhüvelyei a megérinthető szigetelő anyagú részekhez túlságosan közel (0,43 mm-re) helyezkednek el, a hálózati csatlakozódugó homlokfelülete és csapátmérője az előírtnál lénye-gesen kisebb, a kézzel lecsavarható lámpabura eltávolításakor töltés közben feszültség alatt álló (aktív) részek érinthetők meg, a lámpatesten lévő USB csatlakozóaljzat egyik szélső táp-csatlakozó kapcsán a lámpatest akkumulátorának töltése közben a fázisfeszültség jelenik meg, valamint a lámpatestbe beépített készülékcsatlakozó dugó műanyag része éghető anyagú. Mindezek következtében a termék áramütést és égési sérülést okozhat. Figyelembe véve a fel-használók szokásos viselkedését, a lámpatest előrelátható használata az áramütés és égési sé-rülés veszélye tekintetében súlyos kockázattal jár.

Hatósági intézkedés: A termék forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése

Termék leírás: "hálózati feszültségről és PV modulról is tölthető, a csomagolódobozon XINGFENGDENGJU márkajelű, XF-5802 termékazonosító jelölésű és ""MAGIC COOL CAMPING LIGHTS"" feliratú, a csomagolódobozra ragasztott egyik címkén 1200655 termékazonosító jelölésű és ""szolár led lámpa"" megnevezésű, színes forgófényt is kibocsátó, akkumulátoros kempinglámpa (hordozható lámpatest)"

3. Termék neve: játékroller

Modell-/típusszám: WX-T9513 (címkén: 00004970.00)

Termék neve: játékroller
Termék neve: játékroller
Forrás: Fogyasztóvédelmi Portál

Veszély jellege és mértéke: A játékroller kormánycsövét rögzítő csavar végén veszélyes él található, ami sérülésveszéllyel jár. Terhelés hatására a kormányoszlop összecsúszhat és balesetet okozhat. A kormánycső rögzítő furatai az előírt 5 mm-nél nagyobbak, ezért oda a kisgyermek ujja beszorulhat. A roller első kerekének átmérője kisebb az előírtnál, így a kerék használat közben beakadhat, ami sérüléshez vezethet. A kormánymarkolat végeinek átmérője kisebb az előírtnál, ezért a kisgyermek keze menet közben a kormányról lecsúszhat. Figyelembe véve a gyermekek szokásos viselkedését, a játékroller előrelátható használata során fennáll a sérülésveszély súlyos kockázata.

Hatósági intézkedés: A termék forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése

Termék leírás: márkajel nélküli, Scooter WX-T9513 (címkén: 00004970.00) típusú játékroller

4. Termék neve: összecsukható utazóágy

Modell-/típusszám: Suzie

Termék neve: összecsukható utazóágy
Termék neve: összecsukható utazóágy
Forrás: Fogyasztóvédelmi Portál

Veszély jellege és mértéke: A stabilitás vizsgálata során az utazóágy felborult, ami súlyos sérüléseket (pl.: koponyasérülést, agyrázkódást és zúzódást) okozhat. A gyermekágy sarkain lévő műanyag elemeken, valamint a kapaszkodókon a gyermek ruházata fennakadhat. Az utazóágy használata a sérülésveszély szempontjából súlyos, míg a fulladásveszély, megfojtás szempontjából közepes kockázatot jelent a gyermekekre nézve.

Hatósági intézkedés: A termék forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése

Termék leírás: Lionelo márkajelzésű, Suzie típusú összecsukható utazóágy

5. Termék neve: bébikomp

Modell-/típusszám: 520

Termék neve: bébikomp
Termék neve: bébikomp
Forrás: Fogyasztóvédelmi Portál

Veszély jellege és mértéke: A feltárt termékbiztonsági hiányosság azt bizonyítja, hogy a termék a rendeltetésszerű használata során a lépcsőről való leesés, a felborulás és az összecsukódás lehetősége miatt sérülésveszélyes. Figyelembe véve a gyermekek szokásos viselkedését, a termék előrelátható használata során fennáll az agyrázkódás, koponya törés és zúzódás súlyos kockázata.

Hatósági intézkedés: A termék forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése

Termék leírás: 520 jelölésű bébikomp

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek