| 2020. május. 11. | 1 perc olvasás

Ezekkel a szabályokkal nyithatnak újra az osztrák vendéglátóhelyek!

Megjelent az egészségügyi miniszter rendelete, így már biztos, hogy május 15-én milyen feltételek mellett nyithatnak ki a vendéglátóhelyek. Noha fő szabályként ismét lehet az éttermek belső tereiben ételt, italt fogyasztani, a kormány arra ösztönzi a szolgáltatókat, bővítsék kerthelyiségeiket.

Az egészségügyi miniszter rendelete szerint május 15-től naponta reggel 6 és este 11 óra között tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek. Az előzetes asztalfoglalás nem lesz kötelező, csak ajánlott, egyszerre több asztalt azonban nem lehet lefoglalni az éttermekben.

A vendéglátóhelyeken egy asztalnál legfeljebb 4 felnőtt ülhet gyermekeivel együtt, de többen is lehetnek, ha mindannyian egy háztartásban élnek. A szomszédos asztaloknál ülő vendégek egymástól legalább egy méteres távolságban ülhetnek, de ez a távolság kisebb is lehet, ha az asztalokat paravánnal vagy máshogy elválasztják egymástól.

A beltéri kiszolgálás során a pincéreknek maszkot vagy arcvédő pajzsot kell hordaniuk, a vendégeket pedig csak az asztaloknál szabad majd kiszolgálni. Eltűnnek a közös használatú só- és borsszórók, azokat a felszolgálótól lehet majd kérni.

Anyagi segítség a vállalkozásoknak

Bár a beltéri fogyasztás mindenütt engedélyezett lesz, a kormány arra ösztönzi a szolgáltatókat, nyissák meg vagy bővítsék a kerthelyiségeiket. A falvaktól, városoktól pedig azt kérik, ahol csak lehet, engedélyezzék a bővítést. A vendéglátók hamarosan anyagi segítségre is számíthatnak: készül ugyanis egy intézkedéscsomag, amely adókedvezményekkel és más lehetőségekkel támogatja majd az ágazatot.

Az új szabályok továbbra is nehéz helyzetben hagyják az éjszakai lokálokat és a konferenciák szervezőit. A kormány tegnapi, pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: számukra külön szabályokat dolgoznak ki.

Felvételek forrása: ORF.at

Legnépszerűbb cikkek