| 2022. január. 30. | 2 perc olvasás

Ezekkel a támogatásokkal segíti a kormány a családokat és a fiatalokat

Magyarország kormánya több támogatással és kedvezménnyel segíti a családok, valamint a fiatalok boldogulását. Egy cikkben gyűjtöttük össze az eddigi intézkedéseket és azokat, amelyek 2022 elejétől léptek érvénybe.

Több támogatás a családoknak

6-ról 12 ezer forintra nő a babakötvény támogatása, emellett továbbra is elérhető a babaváró támogatás, mint ahogy az otthonteremtési támogatások széles köre is. Elindult az eddigi legnagyobb napelem-telepítési program is, jelentős állami támogatás mellett.

Gyerekvállalással kapcsolatos kedvezmények

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már egy tervezett vagy meglévő gyermek után lehet igényelni, mely felhasználható új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre, vagy akár meglévő otthon bővítésére is. A gyermekek számától függően, akár 10 millió forint állami támogatás, valamint 15 millió forint kedvező CSOK-hitel is igényelhető.

Zöld CSOK

Igényelhető a zöld-CSOK kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is.

Otthonfelújítás 6/3 millió

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe, akár a felújítási költségek százalékáig, de maximum 3 millió forintig.

Babaváró

A babaváró hitelt az 5 éven belül gyermeket vállaló házasoknak érdemes igénybe venniük. A babaváró kölcsön specialitása, hogy két új gyermek érkezése esetén az aktuális tartozás 30%-ban, három új gyermek érkezése esetén 100%-ban állami támogatássá alakul át, és a törlesztés minden gyermek érkezése esetén 3 évre szüneteltethető.


Forrás: pexels.com

SZJA visszatérítés

A gyermeket nevelő családok többsége már februárban visszakaphatja a 2021-ben befizetett jövedelemadóját a bruttó átlagkereset adószintjéig. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, valamint a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést.

Automatikus adókedvezmény 25 év alatt  

A 25 év alatti fiataloknak mostantól nem kell jövedelemadót fizetniük. Az adókedvezmény a bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető, ez akár 40 ezer forintos plusz bevételt jelenthet több százezer fiatalnak.

Adócsökkentések

2022-ben 17-ről 13 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett közteher. Ez nagyobb mozgásteret biztosít a vállalkozásoknak a jövőbeni béremelésekhez. Emellett csökken az EKHO, mérséklődik a kisvállalati adó, valamint meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban.

Rezsicsökkentés

A 2013 óta rögzített áron tartott rezsiköltségeknek köszönhetően egy átlagos magyar család havonta mintegy 69 ezer forintot spórol meg, ami éves szinten több százezer forintos megtakarítást jelent. A kormány rezsicsökkentése különös felértékelődik napjainkban, hiszen Európát energiaválság sújtja, ami más országokban a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével jár.

 


Forrás: pexels.com

Legnépszerűbb cikkek