Ezen a napon volt a nagy soproni tűzvész, aminek a Tűztorony is áldozata lett

Pontosan 340 évvel ezelőtt pusztított a nagy soproni tűzvész, aminek áldozata lett a teljes belváros, a külváros jelentős része, a Városháza és a Tűztorony is.

A jelenleg is elfogadott ezáltal a hivatalos történet szerint  1676. november 28-án két gyermek vidáman gesztenyét sütött városunkban, majd a feltámadó erős szél felkapta a tűzrakóhely parazsait és ezáltal hatalmas tűz kerekedett Sopronban. A tűzvész elpusztította a teljes belvárost és a külváros jelentős része is a lángok martaléka lett. A hatalmas lángok a városházát és a Tűztornyot sem kímélték, melyek teljesen kiégtek. 

Tűztorony és a Városháza
Tűztorony és a Városháza
fotó: Leczovics Zsolt

Az újjáépítéskor városunk polgárai az összefogás erejéről tettek jeles tanúbizonyságot, hiszen jórészt önerőből építették fel az új Sopront, a ma is látható barokk stílusban és akkor alakult ki gyakorlatilag a belváros mai képe is.   

A torony újjáépítése azonban nagyobb feladatnak tűnt, így 1678-ban is még csak kiégett torony maradványai voltak láthatóak. Annyira késett a rekonstrukció, hogy igazából csak 1680-ban kezdődött meg a helyreállítása, aminek a költségeihez gyűjtést is szerveztek.

A város Bécsújhelyről hozatott építési szakértőket a munkálatok kivitelezésének koordinálásához, az építőköveket pedig a helyi bányákban fejtették ki. Sajnos a tervező és az építőmester neve nem ismert, azonban az biztos, hogy a rézlemezeket és a deszkaanyagokat Alsó-Ausztria területéről hozatták, az épületfa nagy részét pedig a Bécsújhelytől délre fekvő erdőségekben termeltették ki. 

Tűztorony
Tűztorony
fotó: Leczovics Zsolt

Városunk egyik emblematikus épülete, a Tűztorony a folyamatos munkálatok ellenére még az 1681-es országgyűlés megnyitására sem készült el teljesen, ezért a Sopronba látogató királyi pár is kénytelen volt a Hátsókapun megközelíteni a belvárost, de még ebben az évben, szeptemberben felkerült a torony tetejére a kétfejű sas. 

A munkálatok még 1682-ben is tartottak, hiszen ekkor készült el, az akkor véglegesnek szánt tetőszerkezet, amihez réztetőfedőt alkalmazott a város valamint ekkor nyerte el a mai alakját is és érte el a 60,6 méteres magasságát. 

Tűztorony
Tűztorony
fotó: Leczovics Zsolt
Tűztorony az advent idején
Tűztorony az advent idején
fotó: Leczovics Zsolt

A Tűztorony nyitvatartása: 

január-április: hétfő-vasárnap 10-18 óráig
május-augusztus: hétfő-vasárnap 10-20 óráig
szeptember-október: hétfő-vasárnap 10-18 óráig
november: hétfő-vasárnap 10-18 óráig
december: hétfő-vasárnap 10-18 óráig

Legnépszerűbb cikkek