| 2019. február. 19. | 3 perc olvasás

Ezért járnak be a vaddisznók a településekre!

Egyre gyakrabban tévednek be vaddisznók lakott területre az utóbbi években. A szakemberek szerint ennek okai közé tartozik a létszámuk növekedése, de az emberi gondatlanság is. A vaddisznó összességében nem veszélyes, de a jelenléte a településeken nem szerencsés, ugyanis komoly károkat tud okozni.

- Egy felmérésünk alapján 2012-től kezdődően egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy vaddisznó lakott területen, annak közelében jelenik meg – osztotta meg velünk Dr. Tari Tamás, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási Intézetének tudományos segédmunkatársa. - Ez a probléma nem magyarországi sajátosság, számos európai ország, Barcelona, vagy például Berlin érintett ezzel a problémával – fűzte hozzá.

A fák alatt hagyott gyümölcsök igazi csalogató csemegeként szolgálnak a vaddisznók számára
A fák alatt hagyott gyümölcsök igazi csalogató csemegeként szolgálnak a vaddisznók számára

A vaddisznók megjelenését ezeken a színtereken számos tényező befolyásolja. - Az egyik ilyen a populációk növekedése. Az egyedszám egyre gyarapszik, így a vaddisznó új helyeken jelenik meg, mint például a lakott területek, vagy akár az alföldi, alacsony erdősültségű területek – tudtuk meg Dr. Tari Tamástól. - Az egyedszám gyors növekedéséhez nagyban hozzájárulnak az enyhe telek, amelyek növelik a szaporulat túlélési arányát. Ezt a vadászatra jogosultak, és a vadászati társaságok igyekeznek kontrollálni. Ezért rendez a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. évente állománygyérítő vadászatot a Soproni Parkerdőben, illetve a szakemberek rendszeresen végeznek kutatásokat is, például itt, a Soproni Egyetemen  – fejtette ki. 

A rossz minőségű, gyenge kerítéseken a vaddisznók könnyen átjutnak
A rossz minőségű, gyenge kerítéseken a vaddisznók könnyen átjutnak

A tudományos segédmunkatárs hangsúlyozta: a vadgazdálkodási tevékenység azonban önmagában nem elegendő a probléma mérsékléséhez. - A vaddisznó számára azért csábítóak a lakott területek, mert rengeteg forrást talál ott – emelte ki. - A szakemberek munkája tulajdonképpen hiábavaló, ha a lakosság nem gondoskodik arról, hogy a vadállatok ne jussanak könnyen élelemhez a településeken – szögezte le. - Problémát jelenthet a kertben hagyott lehullott gyümölcs és a nyesedékek, amelyeket kiszórnak az udvarba. Ezek ugyanis mind táplálékot jelentenek a vaddisznók számára – indokolta meg a szakember, aki hozzáfűzte: több olyan helyről is tudnak, ahol szándékosan etetik a vaddisznókat, ugyanis aranyosnak vélik, ahogy a termetes állatok vígan lakmároznak a kertjük végében. - Azzal azonban nincsenek tisztában, hogy ezek nem háziasított, hanem vadállatok, így kiszámíthatatlanok is lehetnek, és könnyen okozhatnak károkat is – emelte ki Dr. Tari Tamás. Problémát jelentenek a rossz minőségű kerítések is – azokon ugyanis rendkívül könnyen át tud menni a vaddisznó.

A helyzetet a lakott területek folyamatos terjeszkedése is tetőzi. - Ha Sopronban maradunk, gondoljunk csak a Kutyahegyre, vagy a lakótelepek növekedésére – hívta fel a figyelmet a szakember. - Ennek következtében azokon a régi természetes élőhelyeken, ahol régen a vaddisznó turkált, most gyermekek bicikliznek – fejtette ki.

Ebbe a kertbe bejutottak a vaddisznók, és széttúrták a talajt
Ebbe a kertbe bejutottak a vaddisznók, és széttúrták a talajt
A szemétkupacok csalogatóak a vaddisznók számára, ugyanis csemegéket sejtenek bennük
A szemétkupacok csalogatóak a vaddisznók számára, ugyanis csemegéket sejtenek bennük

Mit tehetünk, ha vaddisznóval találkozunk?

- A vaddisznó alapvetően nem úgy jön ki az erdőből a lakott területre, hogy ott megtámadja az embert – szögezte le Dr. Tari Tamás. - Azonban, mégis előfordulhatnak kockázatos helyzetek. Például akkor, ha az ember a vadállat és a menekülési útvonala közé kerül, és az egyed sarokba szorul, vagy ha kutyasétáltatás közben az eb megriasztja a vaddisznót. Szintén konfliktushelyzetet szülhet, ha az anyaállat a kocáival jár éppen, és ekkor találkozik valakivel. Ilyenkor az ösztöneihez hűen elkezdi védelmezni a kicsinyeit- tudtuk meg a szakembertől, aki hangsúlyozta: az ilyen helyzeteket roppant könnyen el lehet kerülni: ne térjünk le túrázás közben a kijelölt útvonalról, a kutyánkon pedig sétáltatás közben mindig legyen póráz. Ha pedig a vadállat betéved a kertünkbe, értesítsük a hatóságokat, és véletlenül se zavarjuk meg az egyedet!

Legnépszerűbb cikkek