| 2019. június. 6. | 3 perc olvasás

Ezért lehetünk büszkék a Soproni Mentőállomásra!

A Mentők Napján, csütörtökön számos elismerést vehetett át a Soproni Mentőállomás csapata. Az ünnepségen elhangzott: ez az intézmény több tekintetben is kirívóan eredményes. Emellett egy laikus életmentőt is díjaztak és a mentőknek adományozó diákoknak gratuláltak.

- Ezen a napon köszönjük meg a mentőszolgálat éves munkáját – emelte ki Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki hozzátette: becsülendő, hogy az állomás dolgozói ilyen elszántsággal űzik a munkájukat, amely rengeteg kompromisszumot és szakértelmet igényel, hiszen amikor ők dolgoznak, az élet a tét.

Dr. Fodor Tamás elismerésül jutalomban részesítette a mentőállomás négy dolgozóját, akik az elmúlt évben kiemelkedően végezték a munkájukat: Dr. Varga Eszter mentőorvost, Dobák Ádám mentőápolót, Ábri Imre és Kovács István metőgépkocsi-vezetőket.  

A Mentők Napján idén egy újdonsült jótékonysági kezdeményezést is ünnepeltek, amelyhez Sopronban csatlakozott a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium 12/BG osztályfőnöke, Sántha Erzsébet és három ballagó diákja, Boda Brigitta, Homoki-Farkas Bence és Milchram Dániel is. - Az a célja, hogy a ballagási virágcsokrok árának tetemes részét jó célra ajánljuk fel – tudtuk meg Milchram Dánieltől, az akció egyik kezdeményezőjétől. - Első alkalommal a Soproni Mentőállomásra esett a választásunk és közel 100 ezer forinttal tudtuk támogatni őket – fűzte hozzá.

- A tanulók által felajánlott összegből végtag- és medencerögzítőt, illetve több kisebb technikai eszközt is tudunk vásárolni – osztotta meg velünk Bujtás József, a Soproni Mentőállomás vezetője.

Az ünnepségen elhangzott: a város mentőállomásán folyamatosak a fejlesztések. - A gépkocsipark is érdemes a bemutatásra – emelte ki Dr. Lórántffy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének régióigazgatója. - Sopronban igazán büszkék lehetünk arra, hogy a mentőautók átlagéletkora 2,4 év, ami országos viszonylatban is az élvonalban jár – világított rá.  

A Mentők Napján egy másik fontos tapasztalatra is felhívták a figyelmet. - Sopronban is egyre gyakrabban találkozunk olyan laikusokkal, akik ha megpillantanak egy keringésleállásos beteget, nem tétlenkednek, vagy esnek kétségbe, hanem a mentésirányító telefonos irányítása alapján elkezdik a bajba jutott újraélesztését – tudtuk meg Dr. Lórántffy Máriától. - Egyre több olyan jól végződő esettel találkozunk, amikor egy beteg az észlelőnek köszönheti az életét – fűzte hozzá.  

A rendezvényen egy konkrét eset is elhangzott: Zsoldos Márton hirtelen rosszul lett az egyik soproni bevásárlóközpontban. Szerencséjére Gosztom Norbert éppen a közelében volt. - A kolléganőim kerestek meg azzal, hogy az egyik vendégünk rosszul van – kezdte el mesélni az aznap történteket az életmentő. - Azzal szembesültünk, hogy a fiatalember légzése és keringése leállt. A vizsgálatok után megkezdtem a kolléganőim segítségével az eszköz nélküli újraélesztést, aztán kihívtuk a mentőket, akik a lehető leggyorsabb kiérkeztek, aztán velük együtt küzdöttünk tovább Márton életéért. 32 perc után visszatért a spontán légzése és keringése, így a helyszíni stabilizálás után el tudták szállítani a szombathelyi Markusovszki Kórházba – részletezte Gosztom Norbert, aki hozzáfűzte: a fiatalember azóta kiváló egészségnek örvend és elválaszthatatlan barátja lett. Az ünnepségen az életmentő tettét is elismerték.  

Gosztom Norbert és Zsoldos Márton
Gosztom Norbert és Zsoldos Márton

A Soproni Mentőállomás még egy eredménnyel is büszkélkedhet: pár nappal ezelőtt központi ellenőrzést tartottak a régióban és a városunk mentőállomását is átfogóan átvizsgálták – a végeredmény: mindent maximálisan rendben találtak. Dr. Lórántffy Mária ezt komoly elismeréssel díjazta.

- Az elmúlt évben 6236 feladatot láttunk el és ismét 99 százalék volt a biztonsági fokunk – osztotta meg a hallgatósággal Bujtás József, aki hozzáfűzte: folyamatban van egy mintegy 4 millió forintos eszköz,  egy mellkaskompressziós gép beszerzése az új mentőtiszti járműbe.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek