| 2020. augusztus. 11. | 1 perc olvasás

Ezért ne használjuk szemetesnek a lefolyót - Képekkel!

Sok háztartásban a lefolyóban landol a sütőolaj, illetve a WC-ben a tampon, a vattakorongok, gyógyszerek, sőt, akár az elektronikai hulladék is. Pedig az oda nem illő szennyezés komoly károkat okozhat a csatornarendszerekben.

A szennyvíztisztító-telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, ezért a csatornahálózatba csak olyan lebomló anyagok juttathatók, amelyek ezeket nem károsítják. Azok az anyagok, amelyeket a szennyvíztisztító telep nehezen, illetve egyáltalán nem képes lebontani, közvetlenül visszajuthatnak a természetbe.

Amit mi apróságnak gondolunk, az is nagy bajt okozhat. A sütőolaj és a különböző zsírok a szennyvíz más összetevőivel reakcióba lépnek, és kemény, szappanszerű lerakódások formájában okoznak dugulást. Éppen ezért, a használt háztartási zsiradékokat az arra kijelölt gyűjtőpontokra kell elvinni. Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. szolgáltatási területén jelenleg 16 db zöldudvart üzemeltet, itt megtalálják ezek pontos címét.

A csatornahálózat semmiképpen sem alkalmas szilárd hulladékok „eltűntetésére.” A vécébe dobott vattapamacs, nedves törlőkendő, fülpiszkáló, de akár a macskaalom is komoly problémát is okozhat a csatornahálózatban. – A soproni szennyvíztelepre Sopron és a környező települések szennyvizei kerülnek, két fő gyűjtőn keresztül. Az első szűrőrácson egészen extrém dolgokat is találunk, mint például egy biciklikormány – mesélte el Mészáros Imre, a Soproni Szennyvíztelep vezetője. 

Mészáros Imre, a Soproni Szennyvíztelep vezetője
Mészáros Imre, a Soproni Szennyvíztelep vezetője

Ahhoz, hogy megkíméljük a csatornahálózatot a felesleges hulladéktól, nemcsak ismernünk, de be is kell tartanunk azokat a csatornaillemtani szabályokat, amelyek a lakóhelyünk, környezetünk és önmagunk védelmét szolgálják.

Képek forrása: Soproni Vízmű Zrt. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek