| 2019. április. 1. | 3 perc olvasás

Ezért sem szabad leverni a fecskefészket!

A fecskék számának csökkenéséről számoltak be Magyarország több pontjáról. A folyamatért az emberi tevékenység is okolható. A madarak fészkének leverése súlyos büntetést vonhat maga után, ezért is léteznek olyan egyszerű eszközök, amely megszüntetik a fecskék okozta esetleges kellemetlenségeket.

- A fertőrákosi püspöki kastély előtt állunk, amelynek díszítései között rengeteg molnárfecske fészkel - Dr. Hadarics Tibor a fecskék egyik jellemző fészkelőhelyét mutatta meg portálunknak. Sopron környékén is vannak fecskepopulációk, amelyekben több faj is képviselteti magát.

- Lakott területen elsősorban a molnárfecskékkel találkozhatunk – kezdte így Dr. Hadarics Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának szakértője. - Ők azok, akik eresz alá építik zárt fészkeiket, amelyeken csak egy bebújónyílás van. A máik faj, ami jellemző a lakott területeken, az a füstifecske. Vele azonban már jobbára csak faluhelyen lehet találkozni, azon belül is szinte kizárólag ott, ahol állatokat tartanak. Az istállók gerendáira, tornácaira építik a fészkeiket. Azért kedves ezen madarak számára ez a környezet, mert a jószágok körül legyeskedő rovarokra vadásznak – fejtette ki.

A fecskék populációja az utóbbi években apad. Ez egy összetett folyamat, amiből az emberi tevékenység is kiveszi a részét. - 30-40 évvel ezelőtt még jellemző volt, hogy az őszi gyülekezéskor a fecskék alatt szinte roskadoztak a villanyvezetékek, mielőtt a madarak elindultak az őszi vonulásra. Ma már ez ritka látvány – világított rá a szakember. - A csökkenésnek sok oka van, újabban rendszeresen hallani, hogy leverik a fecskefészkeket. Épületek felújításakor néha kikerülik, olykor viszont leverik a fészkeket. Pedig a fecskék a magyar nép kedvenc madarai, ezért érthetetlen számunkra, hogy egyesek miért viseltetnek ilyen ellenszenvvel irántuk – fűzte hozzá Dr. Hadarics Tibor, aki hozzáfűzte: ugyanakkor az is igaz, hogy a fiókák kirondítanak a fészekből.

Dr. Hadarics Tibor a fecskepelenkát mutatja
Dr. Hadarics Tibor a fecskepelenkát mutatja

Drasztikus módszerekre azonban aligha van szükségünk, ugyanis a házunk körül élő fecskék létét egyszerű eszközökkel is tudjuk kontrollálni – ezekkel megszüntethetjük az általuk okozott kellemtelenségeket, vagy otthont teremthetünk számukra. - Az első tárgy, amelyet be szeretnék megmutatni, az egy deszkalap, aminek nagyon hangzatos neve van: fecskepelenka – világított rá a szakértő. - Ez azt a célt szolgálja, hogy ha valaki nem szeretné, hogy a fecskék az erkélyére rondítsanak, akkor ezt erősítse fel a madarak otthona alá, és akkor ez felfogja a lehulló ürüléket – fejtette ki.  

Azok számára is léteznek eszközök, akik a fecskéket szeretnék a fecskéket a közelükbe csalogatni
Azok számára is léteznek eszközök, akik a fecskéket szeretnék a fecskéket a közelükbe csalogatni

A másik eszköz azoknak lehet a segítségére, akik a fecskéket szeretné valahol gyakorta látni. - Ez egy fecske műfészek, amely a molnárfecskék otthonát formálja meg agyagból. Ezt egyszerűen felszögelhetjük az eresz alá, de ha frappánsabb, szebb megoldást szeretnénk, akkor felújításkor építsük be a burkolat alá – javasolta Dr. Hadarics Tibor. - Ezeket szívesen elfoglalják a fecskék, esetleg még hozzá is építenek. Mivel a molnárfecske telepesen fészkel, ezért az ilyen műfecskefészkekből akár egy fecsketelepet is létrehozhatunk, ha az alkalmatosságokat sorban, egymás mellé tesszük fel - tudtuk meg a szakértőtől.

A fecskék fontos részei az ökoszisztémának – például, egyfajta biológiai védekezésben is részt vesznek a szúnyogok ellen. A fecske védett madár, így a fészkét egész évben tilos leverni. Ha valaki fészkelési időben rongálja meg a madár otthonát, akár negyedmillió forintos büntetésben is részesülhet.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek