| 2018. november. 26. | 2 perc olvasás

Ezért veszélyesek a lejárt gyógyszerek!

A lejárt gyógyszereket nem ajánlott beszedni, és tilos kidobni – hangsúlyozzák a szakemberek azoknak, akik tél elején átvizsgálják otthoni gyógyszerkészletüket. A lejárt, vagy szükségtelen készítményeket minden patikában ingyenesen átveszik, és szakszerűen megsemmisítik.

 - Minden gyógyszerdobozon megtalálható a gyártási szám, illetve a lejárati idő – hangsúlyozta Dr. Kárpátiné Dr. Gangl Teréz, az Arany Kígyó Gyógyszertár vezetője. A szakember kiemelte: lejárt gyógyszereket beszedni nem ajánlott – van ugyanis olyan készítmény, amely a szavatossága után veszélyes lehet. - Ha lejárt, vagy szükségtelen gyógyszert találunk, azt vigyük be bármelyik patikába, ahol a szakemberek szívesen átveszik – mondta a patikavezető. - Minden gyógyszertárban található, általában a betegtérben egy doboz, amely külön erre a célra készült – fűzte hozzá.

Minden gyógyszer dobozán szerepel a gyártási szám, és a termék lejáratának ideje
Minden gyógyszer dobozán szerepel a gyártási szám, és a termék lejáratának ideje

 - Ez egy kétfalú, speciális anyaggal bélelt tároló, amely teljesen zárt – részletezte Dr. Kárpátiné Dr. Gangl Teréz. - Egyutas, amely azt jelenti, hogy a beledobott terméket már nem lehet kiszedni. Ennek a rendszernek a gazdaságosságát úgy segíthetjük elő, hogy a megsemmisítésre váró gyógyszert a dobozából kivesszük. A dobozt, illetve a betegtájékoztatót nem kell beledobni a gyógyszertárolóba, ugyanis azok nem érintkeztek az orvossággal, így nem minősülnek veszélyes hulladéknak. Ezek nyugodtan mehetnek az otthoni szemetesbe – fejtette ki a gyógyszertárvezető.  

Dr. Kárpátiné Dr. Gangl Teréz gyógyszertárvezető a gyűjtődobozt mutatja
Dr. Kárpátiné Dr. Gangl Teréz gyógyszertárvezető a gyűjtődobozt mutatja

A gyógyszerkészletük átvizsgálásában a patikákban is segítenek a szakemberek. A tavalyi influenzaszezon, vagy más betegséghez kiváltott, de már szükségtelen készítményeket sem érdemes otthon őrizgetni. A patikákban ezeket is átveszik. - Elképzelhető, hogy otthon a szekrényben kallódnak olyan gyógyszerek, amelyek még nem jártak le, de már nincs rájuk szükségünk – kezdte így a szakember. - Ezeket is szívesen, és ingyenesen fogadjuk. Nagyon kérjük a lakosságot arra, hogy a lejárt, vagy nem használt gyógyszereket semmiképpen se dobják ki a háztartási hulladékba, ugyanis ezek a természetbe kerülve bejuthatnak a vizekben, és komoly környezetszennyezést is okozhatnak – hangsúlyozta a szakember, aki hozzáfűzte: a hatóanyagok körforgásszinten az élőlánc bármelyik részéhez, akár az emberekhez is könnyen eljuthatnak.

Minden patikában van gyógyszerhulladékgyűjtő doboz, leggyakrabban a betegtérben
Minden patikában van gyógyszerhulladékgyűjtő doboz, leggyakrabban a betegtérben

Az összegyűjtött lejárt gyógyszereket a patikákból elszállítják, majd szakszerűen, speciális kemencében elégetve megsemmisítik. A gyűjtődobozokba injekciós tűket, tűzveszélyes, vagy véres tárgyakat tilos bedobni.  

Legnépszerűbb cikkek