Ezt tanulták a Sopron környéki települések a járvány során

A Sopron környéki települések polgármesterei elismerik, hogy nem volt könnyű átvészelni a koronavírus-járvány eddigi, nehezebb időszakát - de mint kiemelték: a lakosság összefogásának és együttműködésének köszönhetően rugalmasan át tudták verekedni magukat az akadályokon. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzatok a fejlesztésekből a nehéz helyzet ellenére sem szeretnének engedni!

Harka - „A településünk lakossága ötösre vizsgázott”

- Általánosságban elmondhatom, hogy mindenki kellő komolysággal vette a helyzetet – tudtuk meg Duschanek Pétertől, Harka polgármesterétől. - Bár eleinte néhányan nehezen szokták meg az új szabályokat, több-kevesebb noszogatásra végül mindenki megértette, hogy a közösségünk védelme, egészsége a tét. Nagyapámtól azt tanultam, bajban vizsgázik az igazi barátság. Boldogan kijelenthetem, a településünk lakossága ötösre vizsgázott. Szívmelengető érzés volt tapasztalni, ahogy gyakorlatilag az első pillanattól érkeztek a különféle segítő, támogató felajánlások az önkormányzatunkhoz. A maszkok varrásától, a digitális nyomtatással készült arcpajzsokon át, az idősek ellátásában végzett feladatok támogatásáig sokan vállaltak szerepet önként, hogy segíthessenek. Számomra ők az igazi hősök, akik nem hírnévért, nem megbecsülésért, hanem pusztán a tenni akarás tiszta vágyával halkan, és észrevétlenül tették amit meg tudtak tenni. Ismét bizonyosságot nyert, hogy az összefogás ereje bármilyen nehézségen átsegít egyént és közösséget egyaránt – világított rá.

Duschanek Péter kiemelte: egyre biztosabb abban, hogy a település jövőben megvalósuló tervei kapcsán is számíthat mindenkire, akinek fontos Harka. - Előttünk áll egy járdafelújítás, ahol egy nyertes Magyar Falu pályázatnak köszönhetően az anyagköltségre kaptunk kormányzati forrást és a kivitelezés során számítunk az erősödő összefogás erejére. Okkal lehetünk bizakodóak – hívta fel erre a figyelmet.


Duschanek Péter, Harka polgármestere

- Harka mérete ellenére nem tartozik a gazdag települések közé. Így számunkra az a kormányzati döntés, hogy az egyes önkormányzatok vállaljanak részt a váratlan kiadásokban, különös jelentőséggel bírt – hangsúlyozta Duschanek Péter. - Ennek ellenére éves költségvetésünk 6%-át kitevő gépjármű adót a lehető leghamarabb elutaltuk, hiszen Kölcsey-t idézve nem csak mondjuk, hanem valljuk: „A haza minden előtt”. Ez természetesen azzal jár, hogy költségvetésünket is módosítanunk kell, így az idei évre tervezett beruházások közül néhányat jövő évre csúsztatunk. Ugyanakkor biztos hogy idén megvalósul a Fenyves utca felújítása, az Alpesi utca aszfaltozása, és a korábban már említett Nyéki utca járdafelújítása. Folytatjuk a Mázsaház környékén kialakítandó járda és gyalogátkelő megvalósítását és a sportpálya, valamint a játszóteret is fejlesztjük, Harka vízellátásának kihívásait is lépésről lépésre leküzdjük – részletezte a polgármester.

Lövő - „Bízok abban, hogy hamar kiheverjük ezt az időszakot”

Hollósi Gábor, Lövő polgármestere leszögezte: az új típusú koronavírus-járvány eddigi időszaka során a település lakossága fegyelmezetten viselkedett. - Voltak kisebb problémák azért természetesen, de ezeket pár figyelemfelkeltő mondattal meg lehetett oldani – világított rá. - Az emberek az önkormányzattal és egymással is jól együtt tudtak működni, toleránsak voltak a másikkal szemben. Szeretném kiemelni az önkéntes segítők munkáját, akik segítettek a rászorulóknak a vásárlásban és az ügyintézésben. A település önkormányzata és lakóközössége is nagyon hálás nekik – emelte ki.

A polgármester elmondta: az élet megváltozott március óta - az új helyzetből lehet és kell is levonni konzekvenciákat. - Természetesen lesznek javaslatok mind az önkormányzat, mind a lövői közös hivatal működését illetően. Az online ügyintézés hatékonyságát ki kell itt is emelni. De akár tudnék olyan példát is mondani, hogy vannak olyan dolgozóink, akiket más munkakörbe kellett irányítanom, mert gyerkőc nem volt az intézményben, és kiválóan teljesítettek az új feladatkörben is – fejtette ki

Hollósi Gábor, Lövő polgármestere
Hollósi Gábor, Lövő polgármestere

Hollósi Gábor kiemelte: az új típusú koronavírus-járvány a település jövőbeni terveibe is beleszól. - Vannak olyan területek, ahol csúszások vannak, mert a pályázati megvalósítás feltételeit egyszerűen nem lehetett teljesíteni. Olyan fejlesztés is van, amit fel kellett függeszteni, illetve átütemezni. Ezeken kívül a települési önkormányzatoknak hozzá kellett járulni a járvány elleni védekezéshez is anyagi szempontból is, amely miatt az elfogadott költségvetést át kell ütemezni. A gazdaság kárai a vírusnak egyelőre még nem tisztázottak, de tudjuk, hogy a helyi jellegű adózási bevételek késni fognak, így mindenképpen meg kell fontolni a kiadásainkat. Természetesen bízok abban, hogy hamar kiheverjük ezt az időszakot, és hamarosan újra visszaáll minden a régi kerékvágásba – fejtette ki.

Sopronkövesd - megnövekedett a lakosok részéről az igény a helyi termékek beszerzésére

- A koronavírus önkormányzatunkat, településünket is új helyzet elé állította – emelte ki Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere. - Nem volt ennek a helyzetnek a megoldására mintánk, tapasztalatunk. Csak az öregek emlegették, hogy talán a háború idején volt ehhez hasonlóan bizonytalan minden, de az mégis más volt. A település közössége az eddigi tapasztalataink alapján jól vizsgázott. Értem ezen a közterületek használatának és üzletek működési rendjének példamutató betartását, az intézményeink módosított rendjéhez való alkalmazkodást. Nagy dilemma előtt álltunk húsvét előtt, hogy beindítsuk-e újra a termelői piacunkat. Az élet bennünket igazolt, jól döntöttünk. Megnövekedett a lakosok részéről az igény a helyben és főleg a helyi termékek beszerzésére. Jó volt látni, megtapasztalni, ahogy az életkorhoz kötődő kijárási korlátozásokat a piacunkon és az üzletekben is betartották. Nem kellett senkit hazaküldeni, de a maszk, és a kesztyű használata is gyorsan természetessé vált – fejtette ki.


Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere

A polgármester elmondta szerkesztőségünknek: mivel a kezdeti szakaszban a maszk országosan hiánycikk volt, a település óvodájának dolgozói, kihasználva a felesleges kapacitásukat, maszkok varrásába kezdtek, amit minden ház lakójának térítésmentesen felajánlott az önkormányzat - E mellett megoldott volt a szociális étkeztetés, annak házhoz szállítása, a rászorulók számára történő bevásárlás, receptkiváltás, csekkfeladás is egyebek mellett. Mindezt az óvoda koordinálta, az ott dolgozók telefonon várták a segítséget kérők jelzéseit. Látva lelkesedésüket sok önkéntes is csatlakozott hozzájuk, de tevékenységüket alapanyaggal, pénzzel is többen támogatták. Jó volt megtapasztalnom az egymásra figyelést, a másikkal törődést. És ez alulról indult, csak támogatólag kellett már melléjük állni, további segítséget nyújtani – részletezte.

Mint megtudtuk, a kényszerű leállás visszafogta a település civil szervezeteit az eredeti feladataik ellátásában, a közösségi élet szinte leállt, elmaradtak a rendezvények és túrák által biztosított közösségi élmények is. - Nem tudtuk fogadni elszármazottainkat, testvértelepülésink küldöttségeit sem, de több kint rekedt külföldi ingatlantulajdonosunkkal is tartottuk a kapcsolatot. Sajnos e héten már újra kellett gondolnunk költségvetésünket is. Így különösen bízok a fertőzési arányok további javulásában, a korábbi helyzet mielőbbi visszatérésében – osztotta meg velünk.

Borítókép forrása: Sopronkövesd Önkormányzata

Legnépszerűbb cikkek