| 2022. augusztus. 15. | 5 perc olvasás

Ezzel a 12 apró trükkel csökkentheted a villanyszámlát!

A spórolás a villanyszámlával mindig nagyon hasznos, ám most igazán aktuális!

A villanyszámlát soha nem fizetjük ki szívesen, azonban manapság még aktuálisabb lett a spórolás, mint valaha. Egy kis odafigyeléssel azonban csökkenteni tudjuk a felesleges kiadásokat, és ezáltal a környezetünkre is jobban oda tudunk figyelni. Érdemes átgondolni, hogy mivel tudunk még többet húzni a számla végösszegén, és bár az elején lehet, hogy nem mindig jut eszünkbe kihúzni a töltőt, idővel teljesen automatikussá fog tudni válni.

A szokások megváltoztatása tehát létfontosságú. Például, ha nemcsak hogy lekapcsoljuk a villanyt, de LED-izzókra cseréljük a régi halogéneket, azzal a halogén izzókhoz képest huszonötször hosszabb élettartamú és 75%-kal kevesebbet fogyasztó izzókat nyerhetünk. Mint ahogy azzal is spórolunk, ha nem hagyjuk készenléti állapotban az elektromos árammal működő eszközeinket. A különbség ugyanis igencsak kézzel fogható lesz a villanyszámlánk, és a környezetünk tekintetében is.

Ezekkel a trükkökkel spórolhatsz a villanyszámlán:

1. Ne hagyd a konnektorba dugva a nem használt eszközöket. Ezek azon túl, hogy sokat fogyasztanak, még veszélyt is jelenthetnek rád nézve, hiszen például egy mobiltelefon bedugva felejtett töltője könnyen felmelegedhet, és akár még lakástüzet is okozhat. Ráadásul teljesen felesleges a levegőt tölteni velük, így amint befejeződött a töltés, húzd ki őket. De nemcsak a töltőkkel, hanem minden olyan eszközzel felesleges költségeket generálsz, amelyek áram alatt maradnak akkor is, amikor nem használod őket.

fotó: pixabay

2. Gondold át, mit szeretnél kivenni, illetve betenni a hűtőbe, és ne percenként nyitogasd az ajtaját, mert azzal rengeteg energiát pazarolsz el. Szintén figyelj oda arra, hogy rendszeresen olvaszd le, hiszen sokkal többet fogyaszt, ha jeges, mind a hűtő, mind a mélyhűtő esetében. A mélyhűtőnél arra is figyelj oda, hogy minél kevesebb benne az étel, annál több energiát fordít a hűtésre. Ha kifogyóban vannak benne az élelmiszerek, tölts fel ásványvizes palackokat vízzel, és azzal töltsd meg a dobozokat.

A fagyasztóban az ideális hőmérséklet -18 Celsius-fok, míg a hűtőszekrényben 2-4 Celsius-fok. Ne állítsd ennél hidegebbre, hiszen a háztartásokban amúgy is a hűtő és a fagyasztó eszi a legtöbb áramot. Ne tedd napfényes helyre a hűtőket, hiszen így még több energiára van szükségük ahhoz, hogy le tudjanak hűlni, és ügyelj rá, hogy ne legyenek túlságosan közel tolva a falhoz sem, mert azáltal is jobban fel tudnak melegedni. Érdemes kívül is rendszeresen takarítani, még a hűtő hátulját is, hiszen ezáltal is kevesebb lehet a villanyszámla.

fotó: pixabay

3. Ha fedőt használsz a főzésnél, akkor jóval hamarabb készül el az étel, és természetesen kevesebb energiát fogsz elpazarolni rá. Az is fontos, hogy a melegítőfejeken, vagy a lapokon mindig méretben megfelelő edényt melegíts, hiszen a nagy lapra helyezett apró edény is sok felesleges kiadást fog okozni. Érdemes a főzés esetén egyszerre nagyobb adagokat elkészíteni, hiszen közel azonos fogyasztás mellett több alkalomra is elég ételt tudunk készíteni, amelyet akár le is fagyaszthatunk. Így ráadásul a fagyasztód is tele lesz, ezáltal az is jóval kevesebbet fog fogyasztani.

4. Kapcsold le a villanyt, ha már nincs rá szükséged. Apróságnak tűnik, de nagyon is sokra megy az a sok kicsi, ebben az esetben is. Ráadásul az sem mindegy, milyen izzókat használsz, hiszen egy LED-izzó jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy halogén. Ügyelj rá, hogy reggel inkább húzd el a sötétítőfüggönyöket, vagy húzd fel a redőnyt, minthogy automatikusan villanyt kapcsolnál. A vacsora pedig igazán romantikus tud lenni gyertyafény mellett is. De arra mindig ügyelj, hogy ne hagyd őrizetlenül a lángokat!

5. Ha árammal fűtesz, és elmész otthonról, csak tekerd lejjebb a fűtési hőmérsékletet, de ne kapcsold ki teljesen. Sokkal több energiát fogyaszt ugyanis, ha szinte a nulláról kell újra felfűteni a lakást, mintha csak lejjebb veszed pár fokkal. Már 1-2 fokos csökkentés is nagyon sokat jelent a villanyszámlában! Ha teheted, egészítsd ki a fűtésedet napelemekkel, hiszen ezek amellett, hogy óvják a környezetet, még az áramszámládon is jelentős mértékben képesek csökkenteni.

fotó: pixabay

6. A zuhanyozás során nem csak vizet, hanem energiát is tudsz spórolni. Nyáron sokkal üdítőbb, ha kissé langyos vízben zuhanyozol, és nem is fogyasztasz vele annyi áramot. Télen pedig érdemes rövidebbre fogni a fürdőzést.

7. A mosógéped is sok áramot fogyaszt, így érdemes kihasználni az adottságait, és megtölteni koszos ruhákkal, mintsem félig tele elindítani. A hőfokra is figyelj oda, hiszen sem a ruháknak, sem a villanyszámládnak nem tesz jót, ha túlságosan is magas hőfokon mosol. Az, ha 40 fokon mosol 60 helyett, már jelentős megtakarítást eredményez a villanyszámládon.

fotó: pixabay

8. Új háztartási berendezés beszerzésekor érdemes megnézni, milyen energiaosztályba van sorolva. Nagyon sokat tudunk ugyanis nyerni, ha energiatakarékos eszközöket vásárolunk. Különösen fontos ez azoknál a berendezéseknél, amelyek egész nap üzemben vannak, mint amilyen például a hűtőszekrény. Azt, hogy melyik milyen energiaosztályba tartozik, nagyon könnyen megtudhatod, a rájuk ragasztott matricából. Ha teheted, cseréld le a nagyon régi elektromos árammal működő eszközeidet is, hiszen azok jóval több áramot fogyasztanak, mint modern, új társaik.

9. A háztartási eszközök "standby" üzemmódban is fogyasztanak, így érdemes kikapcsolni őket akkor, amikor éppen nem használjuk. A TV-k apró kis készenléti fénye is feleslegesen emeli a villanyszámlád összegét, nem is beszélve a vízforralóról, amelyik igen magas összeget emel le a számládról, ha készenléti állapotban tartod.

10. Érdemes azokat a berendezéseket közös, gombnyomással lekapcsolható elosztóra tenni, amelyeket általában együtt, és nem egész nap használsz. Így egy gombnyomással hatástalanítani tudod a számítógép, a nyomtató, az egér, a hangszórók áramfogyasztását akkor, amikor éppen nincs szükséged rájuk.

11. Nem kell egész nap mennie a klímának, ha kora reggel átszellőzteted a lakást, és utána leengeded a redőnyöket. Ha mégis a klíma mellett döntesz, ne menjen folyamatosan, hiszen az sem a pénztárcádnak, sem az egészségednek nem tesz jót.

12. Habár azt gondolhatnánk, hogy egy mosogatógép beszerzésével csak egy újabb áramfalót vettünk a nyakunkba, ez egyáltalán nem így van. Jóval több kiadással jár ugyanis a kézi mosogatás, amely során rengeteg vizet és energiát pazarolunk el.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek