| 2021. január. 11. | 1 perc olvasás

Fagyveszély! – Vigyázzunk a vízmérőkre

A tartós hideg, fagyos, téli időjárás a vízvezeték-hálózatban és az aknában lévő vízmérőkben is komoly károkat okozhat. A vízhiányon túli kellemetlenség mellett az elfagyott vízmérő cseréjének költsége és az elfolyt víz díja is a felhasználót terheli.

Érdemes tehát odafigyelni, és időben megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hiszen egy kis odafigyeléssel a fagy által okozott károk elkerülhetők!
 

  • A kiskertek, hétvégi házak, esetében a legjobb módszer a használaton kívüli rendszerek víztelenítése. Zárjuk el a vízmérő előtti elzárót, majd a csapok megnyitásával folyassuk ki a vezetékben lévő vizet.
     
  • Ellenőrizzük a vízmérő akna állapotát! Amennyiben nem zár jól, akkor cseréljük ki, vagy gondoskodjunk a megfelelő zárásáról. Jól záró aknafedél esetében is hasznos a téli szigetelés, amihez megfelelő pl. egy 5 cm vastag hungarocell lap, amit alulról ajánlott a fedlaphoz rögzíteni. Fontos, hogy az akna fala és a beton fedlap között ne legyen hézag, hogy a hideg levegő ne tudjon beáramolni az aknába!
     
  • Gondoskodjunk az aknában lévő vízmérő és vízvezetékek hőszigeteléséről! Ehhez célszerű olyan anyagot használni, amely nedvesség vagy pára hatására sem megy tönkre, nem mállik szét, és nem veszít szigetelőképességéből. Jó megoldás pl. a többrétegűre hajtogatott építési fólia, de akár egy használaton kívüli kabáttal körbetekerve is védhetjük. Semmiképp ne használjunk salak-, kőzetgyapot szigetelőlemezeket! Az aknába elhelyezett szigeteléseket tavasszal távolítsuk el, hogy a vízmérő-leolvasást és a cserét a Soproni Vízmű Zrt. el tudja végezni. 
     
  • A tél folyamán rendszeresen ellenőrizzük a vízmérési hely állapotát.

Legnépszerűbb cikkek