| 2020. március. 4. | 1 perc olvasás

Fakivágás - Lakott területen dolgoznak a TAEG Zrt. szakemberei

A viharos időjárás miatt kidőlt, vagy egészségi állapotuk miatt veszélyessé vált fáktól igyekeznek megszabadítani az erdős részeket a TAEG Zrt. munkatársai. A turistautak és a lakóövezetek környékét kiemelten kezelik ebből a szempontból az idei évben. Az erdőjárók bejelentéseit és észrevételeit továbbra is várják a szakemberek.

Elindult a városi erdők egészségügyi termelése. Egész márciusban folynak majd a munkálatok, melyek során a beteg, veszélyes fákat kivágják. Hétvégén a szakemberek nem dolgoznak, de márciusban minden hétköznap figyelmesen kell közlekedni az erdős területeken.

- A Sörházdomb, illetve a Lővér körút mellett lévő erdőterületeket járják végig a szakembereink és gyakorlatilag minden beteg, korhadt, veszélyes fát kitermelnek. Ezeket természetesen el is szállítják – tudtuk meg Bánáti Lászlótól, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti vezérigazgató-helyettesétől. - Nagyon fontos, hogy az utak mentén, illetve a turistaösvények és parkolók mellett lévő fák is benne vannak ebben a körben. Ez a művelet rendkívül indokolt, például azért is, mert az elmúlt időszakban az ilyen jellegű fák kidőléséből nagyon sok probléma volt – világította rá.

Az Agrárminisztériumhoz tartozó valamennyi erdőgazdaság kiemelt feladata, hogy kezelje a lakott területeken lévő erdőket és folyamatosan karbantartsa azokat. Így most a város tulajdonában lévő 50 hektáros erdőterületen is elvégzik a szakemberek a szükséges munkálatokat.

- Ahol éppen dolgozunk, ott lezárjuk az utat. Azonban mivel városi erdőről van szó, nem tudunk minden utat és ösvényt lezárni, de a fontosabbakra fokozottan odafigyelünk, táblákat is elhelyezünk – fejtette ki Bánáti László. - Ezúton is szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a munkát hatósági és természetvédelmi engedélyek birtokában végezzük el. Én úgy gondolom, hogy az itt lakók és kirándulók számára egyaránt hasznos lesz, hogy végrehajtjuk ezeket a munkálatokat – fűzte hozzá.

Az erdőgazdaság munkatársainak a napokban tapasztalt viharos időjárás is okozott bőven munkát. A turistautak szabaddá tétele pedig folyamatosan folyik, azonban, ha valaki erdőjárás közben eltorlaszolt utat, vagy veszélyesen kidőlt fát lát, értesítheti a szakembereket.

Legnépszerűbb cikkek