| 2019. március. 1. | 1 perc olvasás

Falusi CSOK - hol vehető igénybe Sopron környékén?

Kiterjeszti a családi otthonteremtési kedvezményt a kormány a vidéki településekre is. A támogatás azokban a községekben, falvakban vagy kisvárosokban lesz elérhető, amelyek lélekszáma nem éri el az 5000 főt, és a népesség az országos átlagot meghaladó mértékben csökkent. A falusi CSOK várhatóan július elsejétől lesz igényelhető.

Az egy gyermekes családok 600 ezer, a 2 gyermekesek 2 millió 600 ezer, míg a három vagy többgyermekes családok 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak új lakás építésére, vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására és bővítésére a Falusi CSOK keretében.

- Az intézkedés az elnéptelenedő településeket érinti, ahol a lélekszám 5000 fő alatt van, illetve ahol 2003. január elsejéhez képest a lélekszám 5 százalékkal csökkent. Ez ugyanis átlag alatti az országban – emelte ki Vass Péter, a Hitelnet irodavezetője.

Vass Péter, a Hitelnet irodavezetője
Vass Péter, a Hitelnet irodavezetője

A Falusi CSOK ennek alapján mintegy 2000 település érint. Sopron környékén Röjtökmuzsaj, Pinnye, Fertőendréd azok a települések, ahol igényelhető ez a támogatás. Városunk tágabb környezetében pedig Újkéren, Nemeskéren, Beledben és Szakonyban vehető igénybe a falusi CSOK. Az ingatlanszakértő szerint ezeken a településeken várható az ingatlanpiac fellendülése elsősorban azok körében, akiknek rokonaik élnek itt.

- Úgy gondolom, hogy most egy keresleti piac lesz ezeken a településeken, amely várhatóan az ottani ingatlanok árának növekedését fogja eredményezni – szögezte le.  

A támogatás mértéke gyermekenként
A támogatás mértéke gyermekenként

A támogatás nem függ attól, hogy a település község, falu vagy városi rangot tölt be – kizárólag a lélekszám és a népességcsökkenés mértéke a meghatározó. A kormány 25 milliárd forintot szán a Falusi CSOK-ra, de igény szerint bővítik majd ezt a keretösszeget. A Falusi CSOK várhatóan július elsejétől igényelhető majd.  

Borítókép: illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek