| 2020. január. 16. | 2 perc olvasás

Fametszés: fontos a jó időzítés!

Megkezdték a gyümölcsfák metszését a kertészetekben. A termés minőségét és mennyiségét nagyban befolyásolja, hogy megfelelő időszakban végezzük el a lombkorona ritkítását.

Az év elején az első munkálatok közé tartozik a gyümölcsfák metszése. Ez több szempontból is fontos művelet, oda kell figyelnünk, melyik fát, mikor metsszük.


Sopron Média Archív

-A gyümölcstermő fáknál a metszés célja a termőegyensúly fenntartása, tehát hogy megfelelő minőségű és mennyiségű termést tudjanak a fák produkálni. Ezt mindig a nyugalmi időszakban végezzük, az almatermésű gyümölcsfajokkal - alma, körte, birs, naspolya ­- kell kezdeni a metszést, ha a hőmérséklet 0 fok fölött van - tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola tankertészetének vezetőjétől.


Sopron Média Archív

-A csonthéjas gyümölcsöknél - szilva, őszibarack, cseresznye, meggy – viszont érdemes megvárni a virágzás előtti, piros bimbós állapotot. Ennek elsősorban növényvédelmi okai vannak, ugyanis a téli hónapokban elszaporodhatnak olyan kórokozók, amik a metszési felületen megfertőzhetik a fát. A beteg egyednél ágelhaláshoz, vagy rosszabb esetben a nővény teljes pusztulásához vezethet - hívta fel a figyelmet a szakember.


Sopron Média Archív

Mint megtudtuk, ezért is fontos a metszőollók megfelelő fertőtlenítése, hiszen ennek hiányában észrevétlenül átvihetjük a fertőzéseket egyik fáról a másikra. - Az eszközhasználatnál maradva, igyekezzünk mindig a munkafolyamatnak és ágvastagságnak megfelelő szerszámot választani - sorolja a jó tanácsokat Horváth Gábor. 


Sopron Média Archív

A tangazdaság vezető azt mondja, nem kell félni a metszéstől, bárki megcsinálhatja otthon, de előtte érdemes tájékozódni, szakember véleményét kikérni az adott fafajtákkal kapcsolatosan.

Legnépszerűbb cikkek