| 2023. március. 14. | 1 perc olvasás

Fantasztikus eredmények a német nemzetiségi OKTV-n

A német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV döntő fordulójában négy licista ért el kiemelkedő teljesítményt. Lang Krisztina és Zsuppánné Cellik Barbara tanárnők diákjai fantasztikus teljesítményt nyújtottak a német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV döntő fordulójában. Meiser Aglája második lett, Horváth Eszter negyedik, Németh Fanni hatodik, Fekete Laura - mindnyájan 12.C-sek - pedig a 13. helyen zárta a nehéz tanulmányi versenyt.

Pedig a német nemzetiségi OKTV feladatai rendkívül összetettek, és az a legkevesebb, hogy tökéletesen kell beszélni németül...

- Német nyelvből közéleti témákat kaptunk, erre szinte nem is lehetett készülni. Volt akinek a mesterséges intelligenciáról kellett beszélnie. Irodalomból egy kihúzott verset kellett felkészülési idő nélkül elemezni. Német nyelven író, Magyarországon élő költők alkotásai szerepeltek a tételek között, akinek szerencséje volt, nem teljesen ismeretlen verset kapott. De mindenki nem lehetett szerencsés... - mesélik a sikeresen versenyző lányok.

- Népismeretből  is témát kapott mindenki, például a nemzetiségi törvényről vagy a kitelepítés utáni beszűkült nyelvi lehetőségekről kellett előadást tartani. Sok múlt azon, ki milyen témakört kapott és nagyon szoros volt a verseny, egy-két pontos különbségeken múltak a helyezések - mondják a diákok, már felszabadultan, a nehéz megmérettetés után.

Összességében jó élmény volt számukra a nemzetiségi OKTV, amelyet Budapesten, a Magyarországi Németek Központjában tartottak. Érezték a házigazdák meghatottságát is, akik örömmel tapasztalták, hogy a magyar diákok tökéletes jártasságot szereztek a német nemzetiségi nyelvben, népismeretben és irodalomban.

Legnépszerűbb cikkek