| 2016. február. 8. | 2 perc olvasás

Fáraók farsangja és Múmiák éjszakája

Kleopátrák, fáraók, istenségek, múmiák is érkeztek a február 6-i programokra.

Délután a gyerekeket, este az idősebbeket várták a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből nyílt kiállításhoz kapcsolódó, rendhagyó programokra a Liszt-központba. Tárlatvezetésen, játszóházban, jelmezbemutatón, piramisépítésben is részt vehettek az érdeklődők, a programokra összesen 570-en érkeztek.

Az alkalomból épült óriási papírpiramist pillanatok alatt birtokba vették a gyerekek: sokan nézegették a belső falakat díszítő hieroglifákat, és kitűnő helyszínnek bizonyult nem csak játékhoz, hanem fényképezkedéshez is. A 773 dobozból álló, közel 5 méter magas és 36 négyzetméter alapterületű látványosság kicsinyített mását is elkészíthették a gyerekek, hiszen a piramist tervező és kivitelező Dunapack Mosburger GmbH munkatársai a makettet is elhozták a rendezvényre.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Karának jóvoltából fakockákból is építhettek piramist a gyerekek. A 1,5 méter magas építményt 170 darab, különböző méretű elemből lehetett összerakni, a kockák illesztésében egyetemi hallgatók segítettek. Az építkezés megunhatatlanul, órákon át tartott: amint elkészült, már bontották is le a piramist, hogy kezdődhessen a munka elölről. Sokan feledkeztek bele a Herballon egyedi kirakós játékaiba: 4 féle puzzle készült, különböző nehézségi fokozatban, így nem csak gyerekek, hanem szülők és nagyszülők is találtak maguknak elfoglaltságot.

Zárásig nagy volt a nyüzsgés a Felhőtáncoló Műhely és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának kreatív foglalkozásain, ahol egyiptomi csecsebecséket, könyvjelzőket, apró játékokat lehetett barkácsolni. Többen a jelmezüket egészítették ki a helyben készült fejdíszekkel, nyakékekkel, az ókori megjelenést pedig Berkes Orsolya sminkes varázsolta teljessé.

Az ötletes, kreatív maskarákat jelmezbemutatón csodálhatta meg a közönség. A bemutatót lázas készülődés előzte meg, igazi divatgálán érezhették magukat a gyerekek. A Liszt-teremben felépített 10 méteres kifutón 70-en sétáltak végig, a legtöbben az ókori Egyiptom jellegzetes alakjait, karaktereit megidézve: Kleopátrák, fáraók, istenségek, múmiák és még egy „nílusi” teknősbéka is felvonult.

A nap folyamán félóránként indultak tárlatvezetések az Istenek, emberek, halottak című kiállításra. Savanyu Gergely színművész szórakoztató kalauzolásával 350-en nézték meg a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének műtárgyait. Este 8 órától Kleopátra, vagyis Sümeghy Gyöngyi idegenvezető tartott vezetéseket a Múmiák éjszakáján, a programra 220-an érkeztek.

Az egyiptomi kiállítás 2015. december 6-án nyílt meg Sopronban, azóta 5635-en látták a tárlatot. Ez az első alkalom, hogy az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei elhagyták a Szépművészeti Múzeum épületét. A kollekció harminc műtárgya még február 21-ig látható a Munkácsy-teremben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek