| 2016. január. 19. | 1 perc olvasás

Fáraók farsangja: fából is épül egy piramis

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Kara is épít egy piramist a február 6-ai Fáraók Farsangján.

A papírdobozokból álló, közel 5 méteres piramis mellett fából is készül majd egy építmény a Fáraók farsangján: az egyetemnek köszönhetően egy 9 négyzetméter alapterületű, 1,5 méter magas piramis is épül a Liszt-központban. Az építkezésben a gyerekek segítségére is számítanak a rendezvény házigazdái.

Az előkészületekkel járó munka már hetek óta tart az egyetem Faipari Tanüzemében: hallgatók és tanárok közösen dolgoznak a piramis építőelemein. A munkát Tóth György és Szabó Árpád mérnöktanárok, valamint Márkus László műszaki oktató irányítja. Az elemeket falapokból állítják össze, ezek méretre szabása és a lapok összeragasztása a feladat. Összesen 170 darab fakockának kell elkészülnie, melyeknek alapanyagát az IKEA ajánlotta fel.

Az IKEA az egyetem egyik fő támogatója, nagyon szoros velük a kapcsolatunk, az általuk felajánlott anyagból 1,2 köbméternyi fenyőanyagot használunk fel a piramishoz. Kétféle méretben készülnek az elemek, ezáltal kicsit izgalmasabb lesz a piramis felépítése. – mondta el Tóth György mérnöktanár, a Faipari Tanüzem vezetője, hozzátéve, hogy az elemek az építmény lebontása után sem vesznek kárba: az egyetem gyakorlóóvodáinak adják oda az akár kisszékeknek is használható fakockákat.

Az építkezés és a kiállított óriáspiramis mellett az ókori Egyiptom világát idéző játszóház, rendhagyó tárlatvezetés az egyiptomi kiállításon és jelmezbemutató is várja a Fáraók farsangjának résztvevőit, a programok 15 órától kezdődnek. A felnőtt közönség pedig az este 8 órakor kezdődő Múmiák éjszakáján ismerkedhet meg közelebbről a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének műveivel, melyet Kleopátra mutat majd be az érdeklődőknek.

Részletek a www.prokultura.hu oldalon, és az esemény Facebook oldalán.

Legnépszerűbb cikkek