| 2021. május. 28. | 2 perc olvasás

Farkas Ciprián: a centenáriumon mindenki átérezheti milyen fantasztikus soproninak lenni!

A Sopron TV Mozaik című műsorának vendége volt Farkas Ciprián. Sopron polgármestere a fejlesztésekkel és a népszavazás centenáriumával kapcsolatban is mondott fontos részleteket.

Oltás

A múlt hét vasárnap életbe lépett enyhítések kapcsán a polgármester elmondta, ezek - mint a közterületi maszkviselési kötelezettség eltörlése és a kijárási tilalom megszüntetése - városszerte éreztetik a hatásukat, azonban a járvány nem múlt el, csak enyhült a szorítása, így a veszélyhelyzeti intézkedések továbbra is indokoltak. Ahhoz hogy ezek teljes mértékben meg tudjanak szűnni,arra van szükség, hogy mindenki, aki nem tette még meg, regisztráljon és vegye fel az oltást. Sopronban rendezetten zajlott kezdetektől a vakcináció az oltóponton, a magyar oltási program európai szinten is példaértékű. Az önkormányzat az intézményrendszeréből adott önkénteseket az oltópont működésének támogatására. Felhívta a figyelmet: mindkét dózis beadásával érhető el a teljes védettség; így tudunk eljutni a régi életünkhöz.

Gazdaság

Farkas Ciprián kitért arra, hogy a munkahelyek megőrzését szolgáló kormányzati programok jelenleg is elérhetőek, a magyar munkanélküliségi ráta az Európai Unióban a negyedik legalacsonyabb. A támogatásokhoz önkormányzati szinten is csatlakoztak, a költségvetésből elkülönített összeggel. Több mint 400 pályázat érkezett vállalkozásoktól és magánszemélyektől, ezek mintegy 95 százaléka pozitív elbírálásban részesült. A kifizetések már megtörténtek és célba értek a támogatások.


Fotók:Fodor Regina

Sopron 100

A népszavazás centenáriumára programsorozattal készül a város, az év második felében a járvány ezt már engedni fogja. Azt szeretnék elérni, hogy idős és fiatal, a társadalmi területek legkülönfélébb képviselői is átérezzék azt, hogy milyen fantasztikus érzés soproninak lenni, a Leghűségesebb város polgáraiként élni. A programok kialakításában az egyetem, a múzeum és könyvtár, és a VOLT Fesztivál főszervezői is segítenek. Augusztus 20-a környékén terveznek egy nagyobb szabadtéri rendezvényt a Várkerületen. A programok az évfordulóra, december 14-ére csúcsosodnak ki.

Fejlesztések

Az új Löver Uszoda hamarosan elkészül, a tervek szerint június közepétől megnyitja kapuit. A polgármester kiemelte, hogy az épület új távlatot nyit arra, hogy Sopront felhelyezzék a vizes sportok térképére, novemberben már rangos országos versenyt is terveznek itt tartani. Júniusban átadják az M85-ös út Sopron- kelet csomópont és a Balfi leágazás közti szakaszát. Az alagút építésénél már a második csatorna fejtési munkálatait is elkezdték a szakemberek; ezen kívül a Pozsonyi út teljes hosszában megújul. A Soproni Rendészeti Központ építése elkezdődik, ez lesz az első olyan laktanya az országban, ahol egy helyen lesz a rendőrség és a katasztrófavédelem.

A polgármester a beszélgetés végén hozzátette: nyáron is biztosított lesz a gyermekfelügyelet a soproni óvodákban.

Legnépszerűbb cikkek