| 2022. szeptember. 30. | 2 perc olvasás

Farkas Ciprián: az energiaválság takarékosságra kényszeríti az önkormányzatot

Csütörtökön közgyűlést tartottak Sopronban, melynek témáját jelentős mértékben meghatározta az Európát sújtó energiaválság. Ennek kapcsán volt a SopronTV vendége dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere Mozaik című műsorunkban.

„Február 24- kirobbant egy fegyveres konfliktus a szomszédunkban, amely a világgazdaságra is jelentős negatív hatással bír, de elsősorban Európára. Jelentősen megemelkedtek az energiaárak, amely egy nehéz helyzetet teremt elő hazánkban és az önkormányzatoknál is. A rezsiárakat ki kell fizetni, de több fronton kompromisszumokat kell kötni ehhez – mondta el dr. Farkas Ciprián, aki leszögezte, hogy a helyzetet nagyban súlyosbítják a brüsszeli szankciók.

fotó: Griechisch Tamás
„A legfontosabb érdek ahhoz fűződik, hogy a gyerekeink jó és egészséges körülmények között tudjanak eleget tenni a bölcsőde-, óvoda- és iskolalátogatási kötelezettségüknek. Fontos és megkerülhetetlen szempont, hogy a szociális ellátórendszerünk továbbra is tudjon működni, tehát ezeket a feltételeket minden körülmények között biztosítjuk”

- hangsúlyozta a városvezető.

„Természetesen az önkormányzatnak vannak - ezt meghaladóan - más, kötelezően ellátandó feladatai is, de azokon már lehet spórolni. Ilyen például a közvilágítás és a tömegközlekedés. Ezeket is áttekintettük és megvizsgáltuk, hogy hol, mennyi forintot tudunk megspórolni annak érdekében, hogy minden közszolgáltatásra jusson pénz – tette hozzá a polgármester.

fotó: Griechisch Tamás

A közgyűlésen elfogadtak egy előterjesztést az üresen álló állami ingatlanokról. Ilyen például a Rösch Frigyes tűzoltólaktanya is.

„Hosszú évekkel ezelőtt az állam gondoskodásba vette a városi tűzoltóságokat. Most, hogy nemrégiben elkészült hazánk első Rendészeti Integrált Központja, így a tűzoltóság épülete most üresen áll. Úgy gondoltuk, hogy akkor járunk el helyesen, ha a városunk egykori tulajdonát visszakérjük az államtól. A funkciójáról még nem született döntés; szociális vagy kulturális funkciót tudunk elképzelni, de más is szóba jöhet – árulta el dr. Farkas Ciprián.
 

 

Legnépszerűbb cikkek