| 2018. február. 9. | 2 perc olvasás

Farsang: a fiatalok párt választanak, az ördögök pedig eltemetik a Telet

Mulatságokat tartanak Sopron óvodáiban, iskoláiban és kulturális intézményeiben, ahol leleményes maskarákba bújnak a gyerekek és felnőttek egyaránt. Farsangot ülnek, amelynek gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza – de vajon mit ünneplünk ilyenkor valójában, mi ennek a derűvel, és pompával fűszerezett időszaknak a valódi funkciója?

Annak ellenére, hogy télen van, a farsang az év egyik legszínesebb időszaka – megannyi derűt és pompát csempész a sokak által legzordabbnak tartott évszak gyakorta zimankós légkörű, hóval hintett napjaiba.


illusztráció

- A középkorban gyökeredző farsangi időszak a vízkereszttel kezdődik el, és egészen húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig húzódik el – mondta Krammerhofer Szilvia, a Soproni Múzeum közművelője. Ez az alapvetően néphagyományok tarka palettájára épülő, derűvel jócskán megfűszerezett időszak a lakomákról, ünneplésről, mulatozásról szól.  - A fiatalok ilyenkor választottak párt maguknak, hogy tavaszra, miután elmúlik a böjti időszak, minél gyorsabban megházasodhassanak- mondta a múzeum munkatársa.

Krammerhofer Szilvia
Krammerhofer Szilvia
Fotó: Tóta Krisztián

A magyarság is számos olyan hagyományát ápolja mindmáig, amelyek kéz a kézben járnak az esztendő eme derűs időszakával. – Gondoljunk csak a mohácsi busójárásra, amelynek keretében a sok ördögi maszkot viselő, hátborzongató jelmezbe bújó alakoskodó eltemeti a Telet. A farsang időszak megtölti élettel a cikornyás báltermeket is. Ekkor zajlik le a báli szezon, amely a megboldogult múltban különösképpen a városi arisztokrácia körében volt népszerű. Ekkor aztán mindenki pompától ragyogó, színes maskarákba bújt – és az sem okozott kínos pillanatokat a táncolók körében, ha a parketta koptatása közben a zavar piros pamacsokat festett orcájukra, ugyanis a mindenféle csillogó ékességgel kivert, pompás álarcok úgyis mindent elrejtettek. – A jelmezbálok leginkább a barokk időszakban terjedtek el, ekkor ugyanis felettébb divatos volt az alakoskodás, a minél pazarabb jelmezekbe való belebújás – mesélte Krammerhofer Szilvia.


Soproni Múzeum

Ma is mulatunk a Télben?

A farsangi időszak célja időtlen – ami nem csoda, hiszen az önfeledt mulatásról szól. Az esztendő eme szakasza tehát napjainkban is azt a célt szolgálja, hogy az unalmas téli napokat megtörjük a fantáziát is zavarba ejtő maskarákkal, némi mulatsággal. – Ekkor tartják az óvodákban, iskolákban a jelmezes bulikat, és a bálok sem merültek feledésbe – hangsúlyozta a közművelődési munkatárs.

 


illusztráció

A farsangi időszak báli hagyományaira építkeznek a nagy múltra visszatekintő, nemzetközileg is ismert karneválok, például a velencei és a riói. Carneval azt jelenti: a hústól való elbúcsúzkodás, ez a farsang farka, vagyis eme időszak vége.

Legnépszerűbb cikkek