| 2020. február. 8. | 1 perc olvasás

Farsangi mulatságok az óvodákban

A Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. Az óvodában igencsak mozgalmas hetek, ezek, mivel már a jelmezbál előtt feldíszítik a csoportszobákat. A farsang napján vidám tánccal és mókás jelmezekkel búcsúztatják a telet a legkisebbek.

„A télkergető időszakban a vigasság és a népi csúfolódás van a középpontban. Az óvodában az elmúlt hetekben sütöttünk fánkot, táncoltattunk medvét, de emellett számos más népszokást is megismerhettek a gyerekek. Készítettünk farsangi díszeket is, ezekkel kidekoráltuk a csoportszobákat. Ennek az időszaknak a csúcspontja a farsangi mulatság, ahol a jelmezeken és a jó hangulaton van a fő hangsúly. Természetesen mindenki ezt várja a legjobban. Ez a nap a mulatságról, a sütizésről szól, a napot pedig egy össztánc zárja a tornateremben, ahol az óvoda összes gyereke, apraja és nagyja együtt búcsúztatja a telet” – mesélte Kozák Tamásné, a Soproni Egyetem Lewinszky Anna gyakorló óvodájának vezetője.

A gyerekek általában olyan jelmezt kapnak, amilyet szeretnének. Változatos a felhozatal, találkozhattunk szelíd dinoszaurusszal, kedves kalózzal, de aranyos rózsaszín nyuszi és természetesen Elza hercegnő sem hiányozhatott a jelmezpalettáról. Volt aki már karácsonyra kérte a maskarát, de olyan is, akinek hirtelen ötlettől vezérelve lett meg a megfelelő ruha.

Az óvónők azért arra biztatják a szülőket, hogy próbálják meg elkészíteni otthon, saját kézzel a jelmezeket. Egyfelől sokkal egyedibb lesz a végeredmény, másfelől pedig nagyobb élmény lesz a közös készülődés az egész család számára.

Legnépszerűbb cikkek