Február 22-e a Magyar Parasport Napja

Február 22-e a Magyar Parasport Napja, amelyről a Parlament 2017-ben ellenszavazat nélkül döntött. Az országos programhoz csatlakozott a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola is.

Mozgalmas napjuk volt a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola diákjainak, hiszen az iskola idén ismét tudott csatlakozni a Magyar Parasport Napja című országos rendezvényéhez. A cél az volt, hogy a tanulóik megismerjék a fogyatékos embereket, szembesüljenek esetleges problémáikkal.

Az iskola több programmal is készült az alkalomra: kipróbálhatták például a kerekesszékes kosárlabdát, emellett több parasportoló előadását is meghallgathatták – mondta Palkovics Tamás, az iskola testnevelő tanára. Hozzátette: fontos, hogy a gyermekek megismerjék a mindennapjaikat, a lehetőségeiket, hogy a régebbről szerzett esetleges rossz sztereotípiáikat megváltoztassák magukban. A parasportolók saját életüket mutatták be, a diákok pedig szeretettel fogadták őket. A bemutatókon kívül az osztályfőnöki órákon filmeket is vetítettek nekik – mondta.

A rendezvénnyel arra is fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy a megváltozott képességűek, fogyatékkal élők számára is megannyi lehetőség van, akár a mindennapokban, akár a sport világában – erről már Palkovics Tamás, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia edzője beszélt.

Részletezte, hogy van olyan ismerőse, akinek nincs lába, ugyanakkor falat mászik, van, aki kosárlabdázik, teniszezik, fut, triatlonozik, bokszol, jégkorongozik vagy kézilabdázik. A fontos az, hogy elszánt legyen – mondta.

A Magyar Parasport Napját 2017 óta február 22-én ünnepeljük. A dátum választása szimbolikus, hiszen 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja a Mozgásjavító Intézmény falai között.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: oktatás

Legnépszerűbb cikkek